nieuws

Beeldende kunst ondergeschoven kindje in Overijssel? 'Mensen kiezen voor wat ze kennen'

Kunstenaars bij presentatie Hét Verkiezingsprogramma
De inwoners van Overijssel denken bij cultuur vooral aan monumenten of het in stand houden van de bibliotheek. Beeldende kunst werd in de peiling van RTV Oost voor Hét Verkiezingsprogramma niet vaak genoemd. Is kunst dan een ondergeschoven kindje?
Tijdens de Nieuwjaarsreceptie op het provinciehuis staan vier kunstenaars te werken aan levensgrote schilderijen. Om te laten zien dat kunst als creatie en boodschap er wel degelijk toe doet. Tijdens de receptie is de uitkomst aangeboden van het wekenlange verkiezingsonderzoek naar punten die inwoners van Overijssel belangrijk vinden komende Provinciale Statenverkiezingen.
Op het gebied van cultuur worden vooral monumenten en oude gebouwen belangrijk gevonden. En bibliotheken, ook die moeten behouden blijven voor Overijssel vinden inwoners van deze provincie. En dat is toch wat anders dan beeldende kunst. En de streektaal; steeds minder mensen spreken dialect, maar het behoud van de streektaal kreeg ruim meer stemmen dan beeldende kunst.
Pijnlijk voor de schilders die vanavond in het provinciehuis de thema's van Hét Verkiezingsprogramma van Overijssel verbeeldden? Dat valt mee.
Eric Schutte is schilder en docent beeldende vorming, hij begrijpt wel dat mensen niet altijd direct denken aan beeldende kunst bij cultuur, maar vindt wel dat het heel belangrijk is.
Eric Schutte
Eric Schutte © RTV Oost
Sonna Krom uit Enschede is kunstenares en begrijpt wel dat mensen niet snel denken aan beeldende kunst bij het thema cultuur. "Mensen kiezen vaak voor iets dat ze kennen en willen behouden. Met schilderijen creëer je iets nieuws, je verbeeldt een mening, sta je stil bij een belangrijk punt in de geschiedenis. Wij brengen met kunst een boodschap over, brengen de discussie op gang. Daarom is het belangrijk dat er aandacht voor is."
Sonna Krom
Sonna Krom © RTV Oost
Tape artist Egbert Scheffer vindt niet dat cultuur ineens meer geld moet krijgen dan andere zaken. "Het is allemaal belangrijk, je kunt niet zeggen er moet meer geld naar cultuur en minder naar andere punten uit Hét Verkiezingsprogramma. Toch is het goed dat er nu ook bij deze bijeenkomst aandacht voor is."
Egbert Scheffer
Egbert Scheffer © RTV Oost
Daniel Douglas uit Zwolle schildert voornamelijk portretten. Hij is hier bezig om het thema cultuur uit het verkiezingsprogramma van Overijssel uit te beelden. In stijl van de oude meesters, maar met een moderne twist. Al zijn modellen hebben een mobieltje in handen en dat geeft een bijzonder effect. 
Daniel Douglas uit Zwolle in actie
Daniel Douglas uit Zwolle in actie © Simon Dirk Terpstra
Het complete verkiezingsprogramma met daarin de punten die Overijsselaars belangrijk vinden is terug te vinden op onze website. Of hier te lezen door op onderstaande afbeelding te klikken. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.