D66

D66 Zwolle wil historische puien terug en vraagt ton per jaar voor gevelfonds

Diezerstraat in Zwolle
Diezerstraat in Zwolle © RTV Oost
De D66-fractie in Zwolle wil de puien van oude panden in de binnenstad weer in oude glorie herstellen. Het voorstel van de partij is om een speciaal gevelfonds op te richten. Daar zou jaarlijks honderdduizend euro voor moeten worden vrijgemaakt.
De historische binnenstad is wat Zwolle onderscheidt van veel andere steden, maar door de vele identieke winkelpuien is veel van die unieke kwaliteit verdwenen, vindt D66. Bij veel panden is de bovenkant van de gevel nog zoals het eeuwen geleden was, maar is de onderkant vervangen door een winkelpui.
"Onze binnenstad heeft veel bijzondere panden. Helaas is dit vaak alleen zichtbaar als je met je hoofd in de nek door de straat loopt", zegt de Zwolse D66-fractievoorzitter Sonja Paauw. "Wat je op ooghoogte ziet is inwisselbaar voor een andere winkelstraat. Veel winkelpuien doen geen recht aan de historische waarde van de panden en de stad."
De Diezerstraat in 1919
De Diezerstraat in 1919 © Archief HCO
De partij wil dat pandeigenaren zelf met plannen komen om hun gevels aan te pakken. Voor een financiële bijdrage van de gemeente zouden ze dan aanspraak kunnen maken op het gevelfonds, mits ze aan bepaalde criteria voldoen. Het belangrijkste is dat de winkelpui op de begane grond weer gaat passen bij de historische bovenverdieping.
Volgens D66 wordt daarmee niet alleen de Zwolse cultuurhistorie beter zichtbaar, maar draagt het ook bij aan een 'aantrekkelijke winkelbeleving' van de panden.

Experts

In het voorstel staat dat er jaarlijks honderdduizend euro in het fonds komt. Per pand is er maximaal vijftienduizend euro beschikbaar. Verder zijn er ook experts bij het fonds aangesloten die kunnen adviseren over eventuele aanpassingen aan de panden.
In september moet het fonds van start gaan. De gemeenteraad moet nog stemmen over het voorstel.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.