Zwolle

Station Zwolle zondagmiddag ontruimd vanwege opmerking over explosief in trein

Politie houdt vijf mensen aan op station Zwolle
Politie houdt vijf mensen aan op station Zwolle © Persbureau Meter
De trein van Emmen naar Zwolle werd vanmiddag vlak voor station Zwolle stilgezet vanwege een verdachte opmerking over een mogelijk explosief in de trein. Twee mannen werden door een zwaarbewapend arrestatieteam aangehouden, maar zijn diezelfde avond nog vrijgelaten.
Rond twee uur vanmiddag werd de trein stilgezet. Een speciaal arrestatieteam van de politie haalde vervolgens alle passagiers uit de trein. Met hun handen achter hun hoofd moesten ze de trein verlaten. Twee mannen werden geblinddoekt en geboeid afgevoerd door de politie.

Opmerking

Een vrouw had een man op het station in Emmen een opmerking horen maken over de mogelijke aanwezigheid van een explosief in de trein. De vrouw belde vervolgens vanuit de trein met de politie. 
Daarop werd de trein voor station Zwolle stilgezet. Ook werd het station deels afgesloten. Na het incident inspecteerde de politie de trein. Hierbij werd niets aangetroffen.
Inmiddels zijn de twee verdachten vrijgelaten. De politie onderzoekt het incident verder. De politie wil graag in contact komen met getuigen die tussen 13.00 en 13.15 uur op het perron in Emmen of later in de trein naar Zwolle iets opmerkelijks hebben gezien of gehoord.
Tekst gaat verder onder de video
Jan Thijs van Hemmen van de politie vertelt over het eerste incident

Tweede incident

Even later hield het arrestatieteam opnieuw twee mannen aan. De mannen waren stiekem aan het roken in het toilet van een trein. Ze werden enkele uren na de aanhouding weer naar huis gestuurd. 
"Ze hebben het gelukkig sportief opgevat. De mannen hebben een waarschuwing gekregen en ze zijn lachend de deur uit gegaan", vertelt politiewoordvoerder Jan Thijs van Hemmen.
Tekst gaat verder onder de video
Jan Thijs van Hemmen van de politie vertelt over het tweede incident

Derde incident

Bij een derde incident werd een 32-jarige man met een bijl aangehouden. De politie had tijdens de eerste twee incidenten een melding gekregen over de man. De Zwollenaar zou door het centrum van de provinciehoofdstad lopen met een bijl.
Kort daarna herkende de politie aan de hand van een signalement de man op station Zwolle. Hierop werd hij aangehouden. De bijl werd in beslag genomen. Voor zover bekend heeft de 32-jarige man niemand bedreigd met de bijl. Er is proces-verbaal opgemaakt tegen de man maar hij mocht gelijk weer naar huis.
Jan Thijs van Hemmen van de politie vertelt over derde incident
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.