nieuws

Onderzoek Zwolse 'kruipruimtemoord' vertraagd door 'kwartetmoord' Enschede

De Zwolse Deniz werd in stukken gezaagd gevonden onder de vloer
De Zwolse Deniz werd in stukken gezaagd gevonden onder de vloer © eigen foto/beeldbewerking RTV Oost
Het onderzoek naar de zogenoemde 'kruipruimtemoord' in Zwolle heeft vertraging opgelopen, omdat er veel politiecapaciteit nodig was voor onderzoek naar de Enschedese 'kwartetmoord'. Dat heeft het openbaar ministerie vanochtend gemeld in een voorbereidende rechtszitting rondom de kruipruimtemoord.
"Wij vinden dat een onbegrijpelijke vertraging", zegt de advocaat van moordverdachte Mark de G. "Het onderzoek zou al eind oktober klaar zijn. De viervoudige moord in Enschede vond pas plaats in november." Het onderzoek van politie en justitie is nu waarschijnlijk volgende maand klaar. "Veel te laat, wij willen stappen zetten", aldus de advocaat. 

Kruipruimte

In de kruipruimtemoord draait het om het lichaam van de Zwolse Deniz dat begin vorig jaar in stukken werd teruggevonden in de kruipruimte van het huis van zijn jeugdvriend Mark de G. De familie van Deniz had hem even daarvoor als vermist opgegeven. Volgens verdachte Mark de G. heeft Deniz zichzelf door het hoofd geschoten, terwijl hij paranoïde was geraakt na het innemen van een 'cocktail' van medicijnen en cocaïne. Mark zou nog geprobeerd hebben om Deniz tegen te houden. Het cocaïnegebruik blijkt ook uit onderzoek van het NFI.

Metaal

Bevreemdende factor in dit verhaal is, is dat er naast een kogelgat in Deniz' hoofd ook een metaaldeeltje is gevonden. Volgens het Openbaar Ministerie is dat in het hoofd gekomen, omdat de kogel door een stuk plaatstaal is gegaan. In het huis van Mark de G. zijn voorwerpen bekeken waar de kogel doorheen kan zijn gegaan, maar het betreffende voorwerp is niet gevonden. Het huis wordt binnenkort weer vrijgegeven.

Bang

Mark de G. ontkent dus Deniz te hebben doodgeschoten. Onbekend is nog waarom het lichaam van Deniz in stukken moest worden gezaagd en verstopt onder de vloer. De verdachte heeft daar nog niets over gezegd. Wel is duidelijk geworden dat er twee vuurwapens in het huis van Mark waren en dat hij mogelijk geld heeft gestolen van Deniz. Mark zegt bang te zijn geweest voor Deniz. "Dat was bepaald geen lieverdje", zegt Mark's advocaat. "Hij zat tot over zijn oren in de hennep."

Psychologisch onderzoek

De advocaat van de verdachte heeft grote kritiek op het psychologisch onderzoek dat is uitgevoerd naar zijn cliënt. "Dat is deels uitgevoerd door stagiaires, studentes, hoe betrouwbaar is dat? Daarnaast staan er zes onwaarheden in, die bepalend kunnen zijn voor de conclusie van een psycholoog." De advocaat wil dan ook een nieuw onderzoek, door een andere psycholoog. De rechtbank gaat daar niet in mee. "We willen de psycholoog niet diskwalificeren." Wel is er een mogelijkheid voor aanvullend onderzoek. 

Intimiderend

Ondertussen is er ook onderzoek gedaan naar de houding van de nabestaanden van Deniz, richting getuigen. Ze zouden intimiderend zijn geweest. 
Het eindproces dient in april.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.