nieuws

Steekpartij Hardenberg: 'Het scheelde maar een haartje, of Donavon was dood'

Donavon overleefde een steekpartij maar net
Donavon overleefde een steekpartij maar net © RTV Oost
Hij werd gestoken in zijn buik, borst, hoofd en schouder. Het scheelde maar een haartje, of de toen negentienjarige Donavon uit De Krim had een steekpartij op de Brink in Hardenberg niet overleefd. Door accuraat handelen van omstanders en hulpdiensten kan hij het nog navertellen. Vandaag staan vier verdachten voor de rechter.
Alle vier de verdachten zijn asielzoekers. Ze waren die avond in juli per fiets vanuit het azc in Heemserveen naar de stad gefietst. Op een gegeven moment ontstaat er ruzie, omdat één van de asielzoekers een telefoon zou hebben gestolen van een meisje. Drie jongens, waaronder Donavon, gaan verhaal halen. Dat conflict is behoorlijk uit de hand gelopen en uitgemond in een vechtpartij. Na afloop blijkt Donavon op verschillende plekken gestoken.

Dertienjarige verdachte

Maar wie heeft die steken toegebracht? Drie van de verdachten wijzen naar een minderjarige vierde verdachte. Hij zou degene zijn die heeft gestoken. Die vierde verdachte was destijds pas dertien jaar oud. Zijn zaak wordt achter gesloten deuren behandeld. In een gesprek met zijn advocaat blijkt dat de minderjarige ontkent. "Daarnaast kun je op camerabeelden zien dat het iemand anders is die stekende bewegingen maakt."

Strafeisen

Het Openbaar Ministerie heeft echter bij de drie medeverdachten de poging tot doodslag van de tenlastelegging gehaald. "We kunnen niet bewijzen dat zij hebben gestoken, er zijn geen getuigen en we kunnen het ook niet zien op de beelden, dus we kunnen ze er ook niet voor vervolgen", aldus de officier van justitie (OvJ).
De drie zijn volgens het OM wel verantwoordelijk voor openlijke geweldpleging, oftewel de ruzie, en diefstal van de telefoon. Tegen hen zijn celstraffen geëist van zes tot negen maanden. Het verschil in de strafeisen is te verklaren door de verschillen in hun strafblad. Alle drie zijn ze al eerder veroordeeld voor verschillende feiten, waaronder diefstal en bedreiging. 
"En met name dat stoort mij enorm", zegt de OvJ. "Dat ze in een korte tijd in Nederland al zoveel strafbare feiten hebben begaan. Daarnaast vind ik het getuigen van weinig respect dat ze geen verantwoordelijkheid nemen voor hun daden en dat ze geen spijt betuigen."

Trui

Even was er wat onduidelijkheid over bloed van het slachtoffer op een sweater met capuchon. Zowel één van de meerderjarige verdachten, als de minderjarige had een trui aan van hetzelfde merk. "Oh, die trui, ja die is toch van mij", zegt de meerderjarige uiteindelijk. Op de vraag hoe het bloed van Donavon op de achterkant van die trui is gekomen, zegt hij: "Waarschijnlijk heeft die dertienjarige dat erop gesmeerd. Hij had bloed op zijn handen en zat bij mij achterop de fiets."

Mes

Het gebruikte mes zou de dertienjarige onderweg hebben laten zien bij een bosje. "Daar hebben we het mes toen weggegooid", zegt de meerderjarige verdachte. Op zijn aanwijzen werd het mes door de politie gevonden. Op het snijvlak zat bloed van het slachtoffer, maar op het handvat zat nauwelijks dna materiaal. Dat is er hoogstwaarschijnlijk afgeveegd. 
Tegen de dertienjarige is vandaag geen strafeis geformuleerd. De zaak werd aangehouden.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.