Lelystad Airport

ChristenUnie Overijssel blij met standpunt over verdwijnen laagvliegroutes Lelystad

Lelystad Airport
Lelystad Airport © RTV Oost / Ties van der Heide
De ChristenUnie in Overijssel is blij met de vasthoudendheid van de eigen fractie in de Tweede Kamer als het gaat over de laagvliegroutes van en naar Lelystad Airport. De laagvliegroutes moeten per 2023 uit het luchtruim boven het Vechtdal en Zwolle zijn verdwenen.
CU-parlementariër Eppo Bruins heeft een vasthoudende lijn als het gaat om het verdwijnen van de laagvliegroutes. De Overijsselse Statenfractie van de ChristenUnie vindt het belangrijk om dat signaal opnieuw nu af te geven, omdat er de komende tijd weer overleg over de vliegroutes in de Tweede Kamer plaatsvindt.

Drie voorwaarden voor openstelling Lelystad Airport

Fractievoorzitter Jan Westert van ChristenUnie Overijssel kan zich vinden in de drie voorwaarden die Bruins aan de minister heeft meegegeven. Dat zijn: een correcte procedure qua milieueffectrapportage, voorafgaand aan de opening moet duidelijk zijn dat de laagvliegroutes uiterlijk in 2023 verleden tijd zijn en Lelystad mag uitsluitend functioneren als overloopluchthaven voor vakantievluchten van Schiphol.

De ChristenUnie constateert dat Tweede Kamerfractie van D66 op dezelfde lijn zit en de CDA-fractie zich daar naar toe beweegt. "Ik hoop dat onze coalitiepartners in Overijssel een soortgelijke lijn kiezen naar hun Haagse fracties. De Overijsselse coalitie en de landelijke zijn identiek qua samenstelling. Dat zou een goed resultaat voor onze provincie tot gevolg moeten hebben", aldus fractievoorzitter Westert.

Eerst herindeling luchtruim

De fractie van de ChristenUnie Overijssel vindt dat er eerst helderheid over het verdwijnen van de laagvliegroutes en de herindeling van het luchtruim moet zijn alvorens vliegveld Lelystad de ruimte krijgt.
De fractie is blij dat ook de uitvliegroute via het IJsselmeer wordt onderzocht. De toezegging van de minister dat het plafond van maximaal 10.000 vliegbewegingen blijft totdat de vliegtuigen ongehinderd kunnen doorstijgen -ook als de luchtruiming herziening vertraging zou oproepen- is een belangrijke garantie, vindt de Statenfractie van de ChristenUnie.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.