verkiezingsprogramma

Eerste reacties op het verkiezingsprogramma van Overijssel: "Een cadeau voor de politiek"

"Een cadeau voor de politiek." Met die woorden heeft commissaris van de Koning Andries Heidema het verkiezingsprogramma van Overijssel in ontvangst genomen. Ook andere Overijsselse bestuurders reageren positief op het initiatief van RTV Oost.
"Ik ben ontzettend blij dat dit is gedaan door RTV Oost en dat zoveel inwoners van Overijssel hebben nagedacht over onderwerpen waar de provincie zich mee bezig houdt", aldus een enthousiaste Heidema. De commissaris van de Koning van Overijssel hoopt dat iedereen die heeft meegedaan aan het project ook op 20 maart naar de stembus gaat voor de Provinciale Statenverkiezingen.

Betaalbare huizen

Wybren Bakker is fractievoorzitter van D66 in Overijssel. Hij reageert op de belangrijkste conclusie van het verkiezingsprogramma. Die luidt dat in Overijssel meer betaalbare huizen moeten worden gebouwd voor jongeren en ouderen.
"Als het aan D66 ligt willen we gemeenten in onze provincie meer ruimte en bevoegdheid geven om meer te gaan bouwen voor jongeren, of voor mensen met een handicap en ouderen." Volgens Bakker lopen gemeenten nu nog vaak tegen een plafond en daar moet dus verandering in komen. Wel stelt Bakker een belangrijke voorwaarde: "De huizen moeten wel duurzaam en gasloos gebouwd worden."

"Roodkapje-syndroom'

Jacob van Olst is directeur bij Landschap Overijssel. Wat vindt hij ervan dat maar weinig mensen enthousiast zijn over de introductie van de wolf in de provincie? Het is een andere conclusie van het verkiezingsprogramma. Volgens Van Olst is er sprake van het 'Roodkapje-syndroom'. "Ik denk dat als mensen maar goed geïnformeerd worden over de wolf, dat ook vanzelf de acceptatie komt en mensen zelfs trots op de wolf kunnen worden."

Minder regels voor boeren

Binnen het populaire thema 'landbouw en natuur' is er nog een belangrijke conclusie: de inwoners van Overijssel willen minder regels voor boerenbedrijven. Dat lijkt in tegenspraak met de wens van Landschap Overijssel om de boerensector nog meer aan banden te leggen om zo de natuur te sparen.
Jacob van Olst ziet dat toch anders. "Ik denk dat het belangrijk voor de boer is dat hij zijn vak op een goede manier kan uitoefenen en dat hij in de transitie die momenteel aan de gang is mogelijkheden krijgt om zorgvuldig met het landschap om te gaan. Boeren willen dat, omdat ze trots zijn op hun omgeving. Maar dat betekent wel dat wij als consument voldoende geld moeten betalen voor de producten van de boer."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.