Nashville-verklaring

Praat mee: Ik vind de Nashville-verklaring strafbaar

Nashville-verklaring, discriminatie of niet?
Nashville-verklaring, discriminatie of niet? © ANP
Ik vind de Nashville-verklaring strafbaar
Zie je geen mogelijkheid om te stemmen? Klik dan hier
De afgelopen dagen heeft de omstreden Nashville-verklaring de nodige stof doen opwaaien in Nederland. 250 orhodox-protestantse predikanten, voorgangers en politici, onder wie SGP-voorman Kees van der Staaij, hebben hun handtekening gezet onder het document. 

Nashville-verklaring?

In 2017 werd de verklaring opgesteld in de VS en de verklaring beschrijft hoe christenen om zouden moeten gaan met geloof, seksualiteit en het huwelijk. In het document worden homoseksuele relaties afgewezen en wordt transgenderisme afgekeurd. In Amerika werd het document door ruim 20.000 mensen ondertekend. Nu is het statement in het Nederlands vertaald. 

Tegenstanders

Piet Jansen, oud-gedeputeerde voor het CDA, actief binnen de protestantse kerk in Nijverdal en sinds een aantal jaren 'uit de kast', noemt het ondertekenen van de Nashville-verklaring door voorgangers ongehoord en 'bezopen'.  Jansen vindt het manifest pure homo-discriminatie en heel erg verkeerd dat juist kerken mensen uitsluiten, alleen omdat ze 'anders' zijn dat de meerderheid.
Zwollenaar Niek Lá Mon doet aangifte tegen SGP-voorman Kees van der Staaij. "Omdat ik persoonlijk vind dat dit niet kan en niet mag", legt Lá Mon uit. "Anno 2019 kan het niet zo zijn dat een volksvertegenwoordiger dit ondertekent. Dit is pure discriminatie. Klaar."

Reactie Van der Staaij

SGP-voorman Van der Staaij vindt de aangiftes tegen hem in verband met zijn handtekening onder de Nashville-verklaring ,,een zwaktebod''. Hij zegt de boze reacties op de Nederlandse vertaling van het Amerikaanse manifest tegen homoseksualiteit wel te begrijpen, maar toont weinig begrip voor mensen die aangifte hebben gedaan. "Mogen wij ook nog vinden wat wij altijd hebben gevonden, mogen wij ook nog christen zijn?''
Wat vind jij? Is de Nashvillle-verklaring homodiscriminatie, en dus in strijd met artikel 1 van de grondwet? Of valt dit wat jou betreft onder vrijheid van meningsuiting? Praat met ons mee! Dat kan in de reacties, op onze Facebook-pagina of stuur een audio-appje naar 06 57 03 33 33.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.