nieuws

Twijfels over echtheid liquidatiepoging Zwolse rapper

Heeft Makka de liquidatiepoging verzonnen?
Heeft Makka de liquidatiepoging verzonnen? © beeldbewerking RTV Oost
Er zijn twijfels over de echtheid van een liquidatiepoging in Zwolle, afgelopen augustus. Twee verdachten in de zaak zeggen dat het slachtoffer, rapper Makka, de moordpoging zelf in scene heeft gezet. Beide verdachten zijn nu op vrije voeten.
De gebeurtenis in de Zwolse wijk Stadshagen is gefilmd door beveiligingscamera's op het huis van de Zwolse rapper Makka. Je ziet op die beelden dat een gemaskerde man Makka voor zijn huis van achteren benadert en hem achterover trekt. Een tweede man richt vervolgens een pistool op de rapper. Eerder werd gezegd dat de trekker twee keer is overgehaald, maar het wapen dienst zou hebben geweigerd. Vervolgens zie je de twee gemaskerde mannen wegrennen en Makka weer opkrabbelen.

Verdachten

Eén van de gemaskerde mannen is al kort na de gebeurtenis verderop in de wijk aangehouden. Dat is een 21-jarige man uit Weesp. Hij heeft maanden vastgezeten. De tweede man was voortvluchtig.
De eerste man heeft zich al in een voorbereidende rechtszitting moeten verantwoorden. Toen zei hij dat de hele actie 'alleen maar' bedoeld was om Makka te bedreigen, niet om hem dood te maken. Volgende week dinsdag dient er weer een rechtszaak rond zijn persoon.

Valse aangifte

De tweede verdachte zou zich in de tussentijd gemeld hebben bij de politie met het verhaal dat Makka de boel zelf in scene zou hebben gezet. Dat relaas wordt nu bevestigd door de eerste verdachte, die vervolgens op vrije voeten is gesteld.
Als Makka inderdaad zelf de opdracht heeft gegeven voor de gebeurtenis, zou het gaan om een valse aangifte en dat is strafbaar. Op het doen van een valse aangifte staat maximaal één jaar gevangenisstraf, omdat zoiets de politie onnodig veel recherchewerk kost. Daarnaast kan het heel vervelend zijn voor mensen die door een aangifte ten onrechte beschuldigd worden.

Motorclub

Alle mannen zijn lid van de motorclub Marron United. Een club die georganiseerd is als een 1% motorclub, met chapters en rangen en standen. Makka is oprichter van die club. Eerder al was hij frontman bij motorclub Alcatraz Wanted, een groep gelieerd aan de Hells Angels.
Binnen Marron United is onenigheid ontstaan over de te kiezen richting. Sommigen wilden een criminele sfeer om de club heen hebben, anderen wilden juist uitstralen vredelievend te zijn. Of dit voorval met die situatie te maken heeft, is niet bekend. 
Rapper Makka ontkent de liquidatiepoging zelf te hebben bedacht en onthoudt zich van verder commentaar. Ook de advocaat van de vrijgelaten verdachte houdt zijn mond. Hij bevestigt alleen dat zijn cliënt vrij is. Het Openbaar Ministerie verwijst naar de rechtszitting volgende week. 

Twijfel

Clubgenoten van Marron United lieten al eerder aan RTV Oost weten dat ze twijfelden aan het verhaal van Makka. Zo zei president Tula van het Kampense chapter toen: "Ik heb die camerabeelden bekeken van de aanval. En dan vallen me twee dingen op. Hoe kan het dat Makka overmeesterd wordt door een splinter? (De verdachte uit Weesp is tenger gebouwd, red.) En waarom loopt hij heel nonchalant weg, nadat er schijnbaar een gun op 'm is gericht. Ik zou zelf helemaal van de kaart zijn in zo'n geval." 
Tula bevestigt nu het verhaal dat Makka de liquidatiepoging zelf heeft bedacht. "Ik weet niet precies waarom hij dat heeft gedaan. Niet voor de club in ieder geval. Misschien om zijn rap-carrière een boost te geven, met meer 'street-credibility'. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.