Regenboogvlag wappert voor Oldenzaals gemeentehuis: "Het gaat om het wij-gevoel"

Burgemeester Patrick Welman wist het meteen toen zondag de ophef ontstond over de Nederlandse vertaling van de Nashville-verklaring: "Hier moeten we wat mee als gemeente. Wij moeten als Oldenzaal uitstralen dat iedereen hier kan zijn wie hij of zij wil zijn."

Hoe en wat precies, daar had de burgervader niet direct een beeld bij. Maar als een gemeenteraadslid maandagavond oppert om de regenboogvlag te hijsen voor het gemeentehuis is het college er snel uit. Vanochtend ging de kleurrijke vlag meteen in top. Anpakk'n, noemt Welman het.

Nashville-verklaring
In de Nashville-verklaring, die over is komen waaien uit de Verenigde Staten, staat onder meer beschreven hoe christenen om zouden moeten gaan met geloof, seksualiteit en het huwelijk. In het document worden homoseksuele relaties afgewezen en wordt transgenderisme afgekeurd. 


De afgelopen dagen heeft de verklaring de nodige stof doen opwaaien in Nederland. 250 orthodox-protestantse predikanten, voorgangers en politici, onder wie SGP-voorman Kees van der Staaij, hebben hun handtekening gezet onder het document. 


Ons-gevoel

Dat leverde een explosie van reacties op. En daar kan een gemeente niet aan voorbij gaan, stelt Welman: "Het is niet van deze tijd om mensen buiten te sluiten. Wat wij in Oldenzaal heel belangrijk vinden is het ons-gevoel. Oldenzaal maken we samen, met z'n allen. Ongeacht kleur, sekse, geaardheid, religie of wat dan ook."

Een vlag is dan natuurlijk een klein middel, erkent Welman: "Maar het is een steuntje in de rug. Ik werd vanochtend al aangeklampt door een collega die aangaf dat alle commotie rond die verklaring haar flink had geraakt. Zij waardeerde het echt, voelde zich er door gesterkt. Daar gaat het om: iedereen mag hier zijn, dat mag niemand vergeten."

Zwolle

Regenboogstad Zwolle zal in tegenstelling tot Oldenzaal de kleurrijke vlag in de kast houden. Ondanks dat Zwolle als een van de eerste steden zich hardmaakte voor de belangen en acceptatie van de LHBTI-gemeenschap.

"Wij willen dat de voor- en tegenstanders van de verklaring nader tot elkaar komen. De regenboogvlag ophangen is in onze ogen dan geen optie. Dan zet je de kemphanen tegen elkaar op", laat een woordvoerder van de provinciehoofdstad weten.

Zwartewaterland

Zwartewaterland wil zich niet in de discussie mengen. Een gemeentewoordvoerder laat RTV Oost desgevraagd weten 'geen standpunt' in te nemen.

Enschede

De Enschedese burgemeester Onno van Veldhuizen zal vanavond bij de nieuwjaarstoespraak stilstaan bij de discussie. Ook is de verlichting in het gemeente afgestemd op de regenboogkleuren.

Deventer

"Wij nemen een duidelijk standpunt in en keuren de Nashville-verklaring af", zegt een woordvoerder van Deventer. Verder zal de regenboogstad niets doen. Volgens een overzicht van de Vereniging Nederlandse Gemeenten hebben tientallen gemeenten in Nederland gisteren en vandaag de Regenboogvlag gehesen. Volgens die lijst is Oldenzaal tot op heden de enige in Overijssel. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: