Enschede

Opheldering geëist over opvang minderjarige in omstreden zorgboerderij ‘t Polböske

De zorgboerderij 't Polböske aan de rand van Enschede
De zorgboerderij 't Polböske aan de rand van Enschede © RTV Oost
Raadslid Erwin Versteeg eist van het gemeentebestuur opheldering of de omstreden zorgboerderij ‘t Polböske in Enschede zich opnieuw bezighoudt met de opvang van minderjarige probleemjongeren. Aanleiding daarvoor is een incident rond een 15-jarige jongen, die recent door de politie uit ‘t Polböske werd gehaald en vervolgens een nacht in de cel heeft doorgebracht. “Dat moet een traumatische ervaring zijn voor zo’n knaap”, aldus het raadslid van de partij Verbindend Rechts.
door Jan Colijn

Vanuit het arrestantencomplex werd de jongen vervolgens overgebracht naar een gesloten instelling in Eefde. Intussen verblijft hij opnieuw in ‘t Polböske.
Ook wil Versteeg weten hoe het zit rond een PGB-subsidie van 50.000 euro die voor de behandeling van de jongen is toegekend.

Misstanden

De zorgboerderij aan de rand van Enschede kwam in de zomer van 2017 landelijk in het nieuws omdat er zich volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) misstanden voordeden. Zou nam eigenaar Jef Enkelaar minderjarige jongens bij zich in bed om ze zo te kalmeren en mochten ze wiet roken en alcohol drinken. Opvallend is overigens dat de ouders van de probleemjongeren het massaal opnamen voor Enkelaar en uitgebreid actie voerden om de zorgboerderij open te houden.

In 't Polböske zaten jongeren met allerlei gedragsstoornissen als ADHD en autisme. Nadat de IGJ de erkenning als zorgboerderij introk en de gemeente Enschede de subsidiekraan dichtdraaide, besloot de eigenaar te stoppen met de jeugdzorg. Wel vangt hij nog een aantal probleemjongeren op, maar dit zijn jong volwassenen en zij verblijven er op eigen initiatief. Die opvang betaalt Enkelaar uit eigen zak.

Onderzoek justitie

Los hiervan startte het Openbaar Ministerie in 2017 een onderzoek op, maar augustus vorig jaar besloot justitie dat de eigenaar niet strafrechtelijk wordt vervolgd. 

Minderjarige jongen

Behalve de jong-volwassenen kwam sinds maart 2017 een 15-jarige jongen regelmatig in de zorgboerderij logeren. In november vorig jaar ging het in het ouderlijk gezin van de knaap echter totaal mis. Nadat hier de bom barstte, zocht de jongen zijn heil bij 't Polböske. Slapen doet hij volgens Enkelaar bij de overburen. Deze overbuurman is psycholoog.

Nacht in politiecel
Vlak voor kerst stond er vervolgens ineens politie op de stoep bij ‘t Polböske om de jongen op te halen. “Op last van de kinderrechter”, aldus Enkelaar. Na een nacht in een cel van het arrestantencomplex in Borne wordt hij overgebracht naar de gesloten instelling in Eefde. “Daar heeft hij de kerst doorgebracht”, vertelt Enkelaar.

Vlak voor de jaarwisseling kwam de jongen terug naar ‘t Polböske. “De kinderrechter stemde daarmee in”, licht Enkelaar toe. “Van de kinderrechter mag hij hier zoveel verblijven als hij wil. Enige voorwaarde is dat hij de nacht elders doorbrengt. Dat is dus bij mijn overbuurman, de psycholoog.”

PGB-vergoeding 50 mille
Opvallend is dat Enkelaar vervolgens een brief in de bus vond met de toekenning van een persoonsgebonden budget (PGB) van ruim 50.000 euro. Bedoeld voor de jongen, zo schrijft hij op zijn eigen Facebookpagina. “Ik weet niet wie die subsidie heeft aangevraagd. Vermoedelijk de moeder, maar ik was het niet”, zegt hij in een toelichting daarop. Enkelaar benadrukt dat hij het geld niet zelf houdt: “Zodra ik dat zou doen, zou ik me bezighouden met jeugdzorg voor minderjarigen en dat wil ik helemaal niet.” Wel zegt Enkelaar dat hij een 'pleegkindvergoeding' voor de 15-jarige te krijgen. "Ik ben namelijk aangesteld als netwerk-ouder."

Niet gemeld

Een woordvoerster van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) bevestigt dat ‘t Polböske zich inderdaad niet meer mag bezighouden met de opvang van minderjarigen. Die maatregel is destijds door IGJ opgelegd. “Daarin is vastgelegd dat de eigenaar van ‘t Polböske bij de IGJ moet melden als hij weer zorg gaat verlenen. Dat heeft hij niet gedaan.”

Melding bij IGJ
Volgens de zegsvrouw is bij de IGJ onlangs melding gemaakt dat de 15-jarige jongen vrijwel dag en nacht in ‘t Polböske woont. De IGJ heeft vervolgens bij de diverse betrokken instanties navraag gedaan. “Wij hebben op dit moment geen signalen dat er sprake is van jeugdzorg of andere vorm van zorgverlening in ‘t Polböske", aldus de woordvoerster.
Een woordvoerder van de gemeente Enschede laat weten niet te kunnen reageren op de nieuwste ontwikkelingen in 't Polböske: "Alles wat ik hierover zeg is namelijk privacygevoelige informatie. Het enige wat ik kan melden is dat jeugdopvang hier niet aan de orde is."

Opheldering geëist

Raadslid Versteeg plaatst daar zo zijn vraagtekens bij en wil nu van het gemeentebestuur weten hoe het zit met de minderjarige jongen. “Hij woonde er al toen de politie daar in 2017 invallen deed. Onlangs heeft hij dus een nacht in de politiecel gezeten en zat vervolgens enkele dagen opgesloten in een jeugdinstelling. Een vreselijk schrijnende situatie. Dat moet een traumatische ervaring voor zo’n jonge knaap zijn. Een minderjarige jongen die in een zorgboerderij woont waarvan de eigenaar zich feitelijk helemaal niet mag bezighouden met de opvang van minderjarigen. Ik wil van het college van B en W weten hoe dat zit.”
Bovendien wil hij opheldering over de PGB-subsidie van 50.000 euro. "Er moet immers iemand zijn die met een handtekening akkoord hiervoor heeft gegeven. Bovendien, welk adres stond er op de PGB-aanvraag? En als Enkelaar het geld niet wil, waar gaat het dan wel naartoe?"
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.