Kop van Overijssel

Plan windmolens in Staphorst blijft mogelijk ondanks bezwaar van Defensie

Er zijn nog genoeg mogelijkheden voor het windmolenplan in de Lommert. Dat zegt wethouder Mussche van de gemeente Staphorst die verwacht dat het bezwaar van Defensie de komst van de molens niet belemmert.
Eerder meldde RTV Oost dat Defensie waarschuwt dat drie molens te dicht bij een munitiedepot komen. Rondom het depot is een zone waarbinnen geen bebouwing is toegestaan. En helemaal geen windmolens die wel tweehonderd meter hoog kunnen zijn. 
De plannen voor het windmolenpark in de Lommert zijn ontwikkeld door Wij Duurzaam Staphorst. Het gemeentebestuur neemt hun aanbevelingen over. Er liggen nu vier verschillende plannen op tafel waarbij in twee gevallen de windmolens binnen de veiligheidszone vallen. 

Schade

Volgens de wethouder kan via een risicoanalyse aangetoond worden of de molens in deze zone een veiligheidsrisico vormen. Defensie heeft begin november in een brief laten weten dat de molens op die plek altijd een risico vormen. Bij een calamiteit aan een windturbine zou er schade kunnen ontstaan aan de munitiebunkers. Omgekeerd kan een windmolen beschadigd raken wanneer er een calamiteit is bij het munitiedepot.

Oplossing

Wij Duurzaam Staphorst heeft de taak om met Defensie om de tafel te gaan zitten en tot een oplossing te komen. Volgens de wethouder gaat dat binnenkort gebeuren. Nog dit jaar moet er een plan liggen bij de gemeenteraad ter goedkeuring.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.