Zwolle

Zwolle zoekt zzp'er met financiële problemen: "We kunnen helpen"

Bent jij zzp'er in Zwolle en heb je het financieel moeilijk? Dan is de gemeente Zwolle op zoek naar jou! De gemeente wil ondernemers namelijk graag helpen om uit de schulden te komen. Er is één probleem, de gemeente kent de zzp'ers met problemen niet.

door Gerben Oost

Dat bleek vanmiddag op een bijeenkomst in het Zwolse stadhuis. In de zaal zaten schuldhulpverleners, ambtenaren en mensen uit de financiële wereld. Geen ondernemers.

Bataljon

Nu waren ondernemers ook niet uitgenodigd voor de bijeenkomst, maar toch. De aanwezigen in de zaal schetsten goed de situatie zoals die is: er staat een bataljon aan hulpverleners en instanties klaar om ondernemers in zwaar weer te helpen, maar de ondernemer zelf laat zich niet zien. Dat moet anders.
Ron van Ameren van de gemeente Zwolle zegt dat het probleem in Zwolle "best aanzienlijk is". "Wij vinden het belangrijk om te weten te komen hoe we de ondernemers met problemen kunnen bereiken. Daar hebben we deze bijeenkomst voor nodig."
Dat er een groot probleem is, bevestigt Janine Ottenhof van schuldhulpverleningsbedrijf Zuidweg & Partners. "We hebben zelf onderzoek laten uitvoeren. Tien tot twintig procent van alle ondernemers zit in financiële problemen. Die ondernemers, die zien we helaas niet. Terwijl wij ze heel graag willen helpen."

Meer dan 1 miljoen zzp'ers

Nederland telt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) inmiddels ruim 1 miljoen zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) en dat aantal blijft stijgen. Uitgaande van het onderzoek van Zuidweg & Partners betekent dit dat er - grofweg gezegd - tussen de honderd- en tweehonderdduizend ondernemers zijn die het financieel moeilijk hebben. 

Ondernemer zoekt geen hulp

Het merendeel van de ondernemers weet volgens Ottenhof niet waar ze met hun problemen terecht kunnen. "Ik denk dat het ook te maken heeft met de bloedgroep. Met het ondernemer zijn. Zij willen graag zelf dingen oplossen of hebben het er met collega-ondernemers over. Ze zoeken geen hulp bij een gemeente of een instantie als de onze. Op die manier komen ze niet terecht waar ze terecht zouden moeten komen."
De gemeente Zwolle timmert nu hard aan de weg om bij ondernemers bekend te maken dat ze er niet alleen voor hoeven te staan. "Wij zouden het namelijk veel drukker moeten hebben met ondernemers helpen", besluit Janine Ottenhof.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.