nieuws

Theoloog uit Kampen over ondertekening Nashville-verdrag: "Schadelijk voor evangelie"

Een publiekelijke ondertekening van het Nashville-verdrag is schadelijk voor het beeld van kerken in Nederland, meent theoloog Ad de Bruijne. Hij stelt zich kritisch op tegenover ondertekenaars van het verdrag: "Ik vraag me af of ze voldoende nadenken over homoseksualiteit."
Als theoloog én voormalig dominee is Ad de Bruijne dagelijks bezig met het religie. De laatste jaren werkt hij als fulltime hoogleraar ethiek bij de Theologische Universiteit in Kampen. Hij specialiseert zich onder meer in homoseksualiteit binnen de kerk, een onderwerp dat volgens hem steeds meer acceptatie krijgt.

Schandelijk

Dat leek even anders met de omstreden handtekening van SGP-partijleider Kees van der Staaij onder het Nashville-verdrag. In dit verdrag staat beschreven hoe een goede christen homoseksualiteit dient af te wijzen. Daarnaast zou homoseksualiteit te genezen zijn. 
Een ondertekening van het verdrag beaamt bovengenoemde punten. De Bruijne maakt zich zorgen over de publiekelijke uiting van het statement jegens homoseksualiteit. "Ik vind het schadelijk voor het evangelie en de indruk die nu gegeven wordt over de kerk." 
"De indruk die nu naar buiten komt van de kerk is heel schadelijk"

Nadenken over homoseksualiteit?

Hij zegt dan ook 'niet te begrijpen waarom er binnen sommige kerken niet meer wordt nagedacht over homoseksualiteit', maar heeft er wel een verklaring voor.
"Ondertekenaars hebben zich denk ik niet meteen gerealiseerd dat ze hiermee in de samenleving ook iets zeggen en iets teweegbrengen. Ze hebben zich niet gerealiseerd dat hun zorgen die bestaan rondom homoseksualiteit slechts één kant van het verhaal zijn. Er zijn ook redenen om dieper na te denken over homoseksualiteit, en mijn vraag is: doen ze dat wel voldoende?" 

Openheid en aanvaarding

In de onderzoeken die De Bruijne deed naar homoseksualiteit in Nederlandse en Amerikaanse kerkkringen, blijkt dat er de laatste jaren een positieve trend zichtbaar is rondom acceptatie van homoseksuelen binnen orthodoxe kringen.
"Het gaat langzaam, maar er vindt wel degelijk verschuiving plaats. Er is steeds meer ruimte voor openheid en meer aanvaarding", vervolgt De Bruijne.
Een andere zichtbare trend is dat er steeds meer acties en tegenbewegingen ontstaan. "Het zou goed kunnen dat juist deze openbare uitspraken veel weerstand oproepen. Daardoor ontstaan er tegenreactie. En je kunt voorspellen dat die beweging door zal blijven gaan."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.