nieuws

Enschedese rooffamilie voor Duitse rechter: 'verdachten maken deel uit van criminele Grossfamilie'

In het Duitse Osnabrück ging vandaag het strafproces tegen 6 leden van een Enschedese Roma familie van start. De verdachten pleegden door de jaren heen ruim honderd inbraken.
Om 09.30 uur uur werden 4 vrouwen en 2 mannen van de familie N. in het 'Landsgericht' voorgeleid. Ze moeten zich verantwoorden voor tientallen inbraken in Duitsland waarbij sieraden, geld en goederen werden gestolen. De verdachten hangt een gevangenisstraf van vijf tot tien jaar boven het hoofd.
De 6 maken deel uit van een 21-koppige Enschedese familie die ervan wordt verdacht meer dan honderd inbraken in Nederland, België, Denemarken en Duitsland te hebben gepleegd. Vooral vrijstaande woningen en boerderijen waren het doelwit. Een internationale politie-onderzoek naar de bende heeft bijna anderhalf jaar geduurd. Volgens de politie vertoont de werkwijze van de familie kenmerken van een georganiseerde criminele bende. 

Grossfamilie

Het Duitse Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat het niet bij de 6 verdachten blijft maar hoopt dat ook 7 andere leden van de familie snel kunnen worden berecht. Volgens de Duitse officier van Justitie is de familie een schakel in een 'Grossfamilie' van meer dan 300 criminele personen.

Op heterdaad

In juli 2018 werden drie leden van de familie in Duitsland op heterdaad betrapt bij een inbraak, waarbij geld werd weggenomen uit een slaapkamer. De twee vrouwen en een man werden in hun auto door een mobiele politie-eenheid aangehouden. Op moment van de aanhoudingen werden in Enschede de huizen van vier andere verdachten doorzocht. De Nederlandse politie kreeg hierbij hulp van agenten uit Duitsland en ook Europol was erbij betrokken. In de huizen trof de politie gestolen sieraden aan.

2012

Al in 2012 hadden de Nederlandse en de Duitse politie belangstelling voor leden van de familie vanwege een groot aantal woninginbraken dat werd gepleegd. Het onderzoek richtte zich toen op 54 personen. De groep zou in Enschede en omgeving voor zo'n 300.000 euro aan buit hebben verkocht aan inkopers van goud. Een aantal personen uit deze groep werd veroordeeld voor deze inbraken.

2017

In april 2017 stond de familie opnieuw in de belangstelling van de politie. Deze keer richtte het onderzoek zich op 21 familieleden, na een groot aantal woninginbraken in plaatsen als Meppen, Leer, Osnabrück, Coesfeld en Wesel. Bij verschillende boerderijen en vrijstaande huizen werden sieraden en geld gestolen.

Europol

Onder coördinatie van Europol werden in november 2017 drie verdachten aangehouden in Antwerpen. Een maand later kwamen zij weer op vrije voeten. In maart 2018 doorzocht de politie verschillende woningen en bekende verblijfsplaatsen van de familie in Enschede en Utrecht. Hierbij werden twee verdachten aangehouden.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.