Provinciale Staten

Ook jongeren kunnen voortaan punt op agenda provinciale politiek zetten

Provincie Provinciale Staten
Provincie Provinciale Staten © Provincie Overijssel
De leeftijd voor het indienen van een punt op de agenda van Provinciale Staten wordt verlaagd naar zestien jaar. Ook komt er een mogelijkheid om dit digitaal te doen en het vereiste aantal steunbetuigingen wordt verlaagd van vijftienhonderd naar vierhonderd. Op deze manier hoopt de provinciale politiek de kloof tussen burger en politiek te verkleinen.
De naam wordt gewijzigd van burgerinitiatief naar 'agenderingsrecht van inwoners' om verwarring te voorkomen, het gaat namelijk niet om een referendum, maar om het op de agenda zetten van een bepaalde kwestie. 

Eenvoudiger

Middels dit agendarecht kunnen mensen die graag willen dat de provinciale politiek debatteert over iets wat hen bezighoudt sneller iets op de agenda krijgen. De procedure wordt eenvoudiger en nodigt meer mensen uit. Een stormloop van dit soort agenda-punt acties wordt echter niet verwacht.
Alle partijen spraken zich positief uit over het voorstel, al waren er nog wat vragen over de digitale veiligheid en of vierhonderd handtekeningen dan representatief genoeg zijn. Ook rijst de vraag of in een kleine gemeenschap dat aantal van vierhonderd wel haalbaar is.
Naast het agendarecht kunnen inwoners van Overijssel blijven inspreken tijdens vergaderingen of Statenleden benaderen met hun vraag of verzoek. Dit aangenomen voorstel is meer een kader voor de provincie.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.