75 miljoen voor jonge boeren: "Dit biedt jonge ondernemers mogelijkheden"

Het kabinet trekt 75 miljoen euro uit om jonge boeren te helpen die een agrarisch bedrijf willen overnemen of beginnen. Het geld wordt in een speciaal fonds gestopt. Nicole Koks-Hofman, voorzitter van het Overijssels Agrarisch Jongeren Kontakt (OAJK), is enthousiast over dit zogeheten bedrijfsovernamefonds. "Dit is meer dan eerste stap. Dit biedt jonge ondernemers echt mogelijkheden."

Als jonge ondernemer een boerenbedrijf overnemen of beginnen is moeilijk, zo niet onmogelijk. Ook al neem je als boerenzoon of dochter het bedrijf van je ouders over tegen een veel lagere prijs dan de marktwaarde, dan nog moet je behoorlijk veel vermogen meebrengen.

Natura 2000

Alsof dat nog niet genoeg is, heb je als jonge Overijsselse boer met nóg een struikelblok te maken, zegt Kok-Hofman: "De Natura 2000-gebieden die overal in de provincie liggen vormen voor beginnende agrarische ondernemers vaak een forse belemmering."

De gebieden staan uitbreiding van het boerenbedrijf in de weg of maken het bedrijf economisch minder rendabel. Geld en middelen om zo'n bedrijf (deels) te verplaatsen hebben jonge boeren niet. 

Het bedrijfsovernamefonds voor jonge boeren kan deze en andere belemmeringen uit de weg nemen. "Geld lenen bij een bank of bij een andere financier is lastig. Dit gaat makkelijker als de overheid garant staat", legt Koks-Hofman uit.

In juli 2017 voerde RTV Oost-verslaggever Mirjam Haven een rondetafelgesprek met vier jonge boeren uit Overijssel. In dat gesprek kwam ook de bedrijfsovername aan bod. Bekijk de video hieronder om terug te zien wat de boeren daarover zeiden. Het artikel gaat verder onder de video.

Opleiding en coaching

Maar alleen een garantiefonds is onvoldoende. Daarom reserveert minister Schouten 11 van de 75 miljoen voor opleiding en coaching. Geen overbodige luxe, weet Koks-Hofman. "Een gezinsbedrijf overnemen is een heel intensief traject. Je hebt te maken met je ouders, maar ook met broers en zussen. Er wordt heel veel van je gevraagd als jonge ondernemer. Daar kun je wel hulp bij gebruiken."

Investeren in innovatie

Een jonge boer die voor de regeling in aanmerking wil komen, moet wel investeren in innovatie of duurzaamheid. Hij moet in zijn plannen laten zien dat hij bijvoorbeeld werk maakt van kringlooplandbouw, dierenwelzijn en het tegengaan van klimaatverandering.

Nicole Koks-Hofman verwacht niet deze eisen een belemmering vormen. "Wij voeren al heel veel verbeteringen door op onze bedrijven. We leggen eco-systemen aan, zijn zuinig op de bodem. We lopen daar alleen niet mee te koop. Dat zouden we best meer mogen doen. We mogen trotser zijn op hoe we werken."

Aantal land- en tuinbouwbedrijven neemt af
Sinds 2000 nam het aantal land- en tuinbouwbedrijven in 2017 af met bijna 56 procent, tot 54.840. Dat kwam vooral doordat de eigenaar met pensioen ging en er geen opvolger was. Van alle land- en tuinbouwbedrijven is ruim 92 procent een gezinsbedrijf. Van de tienduizenden gezinsbedrijven waarvan de eigenaar boven de vijftig is, heeft volgens het ministerie 61 procent nog geen opvolger.

Dit hoeft geen probleem te zijn, ziet Nicole Koks-Hofman van het Overijssels Agrarisch Jongeren Kontakt. Er zijn volgens haar genoeg jongeren  die als agrariër aan de slag willen. "Ook jongeren van wie de ouders geen boerenbedrijf hebben."

Voorzitter Nicole Koks-Hofman van het Overijssels Agrarisch Jongeren Kontakt (OAJK) heeft groot vertrouwen in het bedrijfsovernamefonds zoals dit door de minister van Landbouw is gepresenteerd. Dat komt mede omdat het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) aan het plan heeft meegeschreven. "Het NAJK is langs geweest bij alle provincies. Alle besturen konden meeschrijven. Het plan is van onderaf geschreven." 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
boeren agrariër Groen Overijssel Nieuws
Deel dit artikel: