Dankzij populaire tv-series: studenten in de rij om forensisch rechercheur te worden

De moderne opsporingsmethodes vormen de komende jaren een steeds belangrijker wapen in de strijd tegen de misdaad. Dit benadrukte de politie Oost-Nederland dinsdag nog eens bij de presentatie van de misdaadcijfers over 2018. Aan de Saxion Hogeschool worden studenten opgeleid tot forensisch expert. Hun missie: het oplossen van misdrijven.

Jaap Knotter, lector aan de Saxion Hogeschool: "Deze techniek gaat een steeds grote rol spelen in opsporingsonderzoeken. De studenten worden hier natuurwetenschappelijk opgeleid. Daar zal de komende jaren meer behoefte aan zijn."

Populaire opleiding
Populaire series op Netflix en HBO zorgen ervoor dat de opleidingen tot forensisch rechercheur meer in trek zijn dan ooit. Aan de Saxion Hogeschool werd woensdag een open dag gehouden. Het aantal studenten dat zich hier aanmeldt, is intussen groter dan het aantal beschikbare plekken.

Volgens teamleider Ger Breuker van Saxion is er zodoende zelfs sprake van een 'wachtlijst': "We hebben een numerus fixus ingesteld. Dat staat op 90. Juist omdat we kwaliteit willen kunnen bieden. Het aantal aanmeldingen is zo ongeveer het dubbele: 160. Daar kiezen wij er dus 90 uit."

Extreem gewelddadig jaar
De politie Overijssel kijkt terug op een extreem gewelddadig jaar. De Enschedese kwartetmoord, een recordaantal dumpingen van gifafval, het onderzoek naar de cryptofoons: speciale mobieltjes waarmee criminelen met elkaar communiceren. In alle gevallen is in het politieonderzoek forensisch onderzoek toegepast. De diverse studenten hebben elk zo hun eigen beweegreden om zich aan te melden voor de opleiding.

'Maatschappelijk relevant'

De studenten hebben zo hun eigen beweegredenen om zich aan te melden voor de opleiding. Mitch de Waard, tijdens de open dag: "De techniek die wij hier ontwikkelen, gaat meespelen in rechtszaken en kan dienen als bewijs. Dat vind ik maatschappelijk relevant." Het lijkt hem bovendien een boeiende baan. "Een bepaalde vorm van spanning ook."


Voor collega-studente Carmen Behuis speelt ook het menselijke aspect een rol: "Dat je iets kunt betekenen voor nabestaanden, slachtoffers en gedupeerden."


Nieuwe lichting
Juist omdat sporenonderzoek een steeds belangrijkere rol speelt bij grote misdrijven, is de nieuwe lichting forensisch experts van harte welkom. Volgens Aart Garssen, hoofd recherche Oost-Nederland, is het de bedoeling de nieuwe lichting klaar te stomen voor de huidige lichting afzwaait. In 2018 is volgens Garssen alvast een belangrijke stap gemaakt. "Bij de afdeling forensische opsporing hebben we 21 nieuwe collega's aan kunnen nemen. Die, als straks hun ervaren collega's straks afscheid nemen, klaar moeten staan om het van ze over te nemen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel:

Reageren