veenhuis machines

Internationale prijzen voor bemestingssysteem uit Raalte

Veenhuis Machines uit Raalte is op een internationale landbouwbeurs in Birmingham twee keer in de prijzen gevallen met een speciaal bemestingssysteem. Het bedrijf won de prijzen op het gebied van innovatie en milieu. Gisteren werden de prijzen uitgereikt.
Veenhuis Machines ontvangt de onderscheidingen vanwege het zogeheten 'Nutriflow'-systeem. Dat is een systeem dat tijdens het bemesten van het land meet of de samenstelling van de mest goed is. 
"Hier zit de sensor, daarmee meten we de nutriënten in de drijfmest", wijst Daan Woutersen van het Raalter bedrijf aan. "Met licht kijken we in de mest en dan komt er een reflectie terug. Vanuit die reflectie kunnen we berekenen hoeveel mineralen er in de mest zitten."

Optimale opbrengst

Als er te weinig mineralen in de mest zitten, is dat tijdens het uitrijden van de mest aan te passen. Een groot voordeel, vooral voor bijvoorbeeld landbouwers. 
"Dan kun je een plant geven wat het daadwerkelijk nodig heeft. Zo genereer je een optimale opbrengst", aldus Woutersen. 

Voorkomt milieuschade

Het systeem meet niet alleen wanneer er te weinig werkzame stoffen in de mest zitten, het werkt ook de andere kant op. 
"Als je tijdens het mesten merkt dat bepaalde concentraties veel hoger uitvallen, dan kun je meteen terugsturen zodat je overbemesting kan voorkomen." Dat laatste voorkomt milieuschade. 

Elke hoek van het perceel

Ook biedt het systeem de mogelijkheid om een perceel van een boer in kaart te brengen. Als blijkt dat de ene hoek van het land meer mineralen nodig heeft en de andere hoek minder, dan kan dat op basis van GPS ingesteld worden. "Dan kun je voor elke hoek van het perceel bepalen hoeveel mest de planten nodig hebben."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.