Enschede moet vrijwel zeker geheim rapport openbaar maken na verzoek Praxis

Het is vrijwel zeker dat de gemeente Enschede alsnog delen van een geheim rapport over marktruimte voor bouwmarkten openbaar moet maken. Dit op verzoek van bouwmarkt Praxis.

Vandaag bleek bij de Raad van State dat de gemeente Enschede de openbaarmaking van het rapport te makkelijk heeft geweigerd. De Raad heeft het rapport zelf mogen bekijken en concludeerde vandaag dat er passages zijn die openbaar kunnen worden.

De Raad oordeelde al vaker dat bij een verzoek om openbaarmaking een overheid bij elk onderdeel van een rapport moet beoordelen of dat geheim moet blijven.

Geheimhouding

De gemeente Enschede heeft dat niet gedaan. De gemeente wil het hele rapport geheim houden. Volgens een woordvoerder is het rapport een intern beraad tussen ambtenaren en hun adviseurs. Bovendien hoeft een opvatting van een ambtenaar niet openbaar te worden gemaakt.

Praxis vindt dat in dit geval onzin. De bouwmarkt verzet zich al jaren tegen de komst van vestigingen van concurrent Hornbach in Enschede en Almelo. Praxis vermoedt dat het rapport dat Enschede onder de pet wil houden, aantoont dat er voor nieuwe bouwmarkten in Twente geen ruimte is. “Als er wel ruimte genoeg is, zou Enschede ook geen reden hebben om het rapport geheim te houden”, zegt de advocaat van Praxis.

Verzoek

Het rapport van onderzoeksbureau BSP kwam er op verzoek van Netwerkstad Twente, waarin veertien gemeenten samenwerken. Uiteindelijk besloot Netwerkstad het rapport verder niet te gebruiken. De woordvoerder van de gemeente Enschede zei niet te weten wat de reden daarvan was.

De Raad zou vandaag ook een ander verzoek van Praxis behandelen over interne gesprekken van de gemeente Almelo. Daarbij was een advocaat van Hornbach aanwezig en daarom was er volgens Praxis geen sprake van intern beraad. Deze zaak is verplaatst naar een latere datum, omdat de Raad van State was vergeten om de gemeente Almelo en de advocaat van Hornbach uit te nodigen. 

De uitspraak in de zaak Enschede volgt over zes weken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: