Actiegroep Tegenwind Daarle vraagt provincie om steun om plannen windmolens van tafel te vegen

De actiegroep Tegenwind Daarle/Hoge Hexel vraagt de provincie om hulp bij het van tafel vegen van het plan voor drie 235 meter hoge windmolens in Daarle. Projectontwikkelaar Reggewind wil in het landelijke gebied drie windmolens exploiteren, de gemeenschap zou daar dan ook financieel van meeprofiteren.

Tegenstanders beweren dat zij amper meeprofiteren, alleen een geringe financiële compensatie krijgen als zij eerst geld inleggen en alleen de lasten krijgen van die enorm hoge windmolens.

Overlast

De mensen zijn bang voor geluidsoverlast en slagschaduw en vooral voor aantasting van het landelijke gebied. Omdat de plek waar de windmolens zouden moeten komen in een wind-luw landelijke gebied ligt, vinden de bewoners de 235 meter hoge windmolens volstrekt niet passen.

Hoewel de provincie officieel niet in beeld is, het gaat hier niet om een provinciaal zoekgebied voor windmolens, wordt er vandaag tijdens de commissievergadering op het provinciehuis wel door de politiek gediscussieerd over de windmolens.

 

Draagvlak

De meeste politieke partijen zijn niet tegen windmolens, maar benadrukken wel dat er draagvlak moet zijn vanuit de bevolking. Daarom krijgen de bewoners en actiegroep Tegenwind Daarle/ Hoge Hexel het advies om bij de gemeente Hellendoorn aandacht te blijven vragen voor hun zorgen, omdat de provincie er nu niet over gaat.

 

Gedeputeerde Traag heeft binnenkort een afspraak met de wethouder van Hellendoorn en ze neemt daarin de zorgen van de bewoners mee. Ook Traag hamert op draagvlak voor plannen rondom duurzame energie, maar aangezien er nog geen concreet voorstel of plan voor deze windmolens ligt, is er nu nog geen rol voor de provincie.

 

Alternatief

De bewoners zijn zelf aan het kijken naar alternatieve vormen van duurzame energie, ze denken dan aan zonnepanelen op de daken van boerenbedrijven. Maar er is tijd nodig om alternatieven te onderzoeken, tijd die ze in hun ogen niet hebben.

De actiegroep hoopt dat de provinciale politiek hun eigen partijcollega's in de gemeente Hellendoorn gaan aansturen om tegen het voorgenomen plan van Reggewind en een boer te stemmen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Daarle windmolen Reggestreek Hellendoorn Nieuws
Deel dit artikel: