Politie: "Gijzeling in auto Hengelo is poging tot moord"

Bij de gijzeling vlak voor oud en nieuw in de wijk Groot Driene in Hengelo is geschoten in de auto van het 75-jarige slachtoffer. "Wij zien dit als een poging tot moord", zegt politiewoordvoerder Chantal Westerhoff.

Het is een even heftig als bizar tafereel dat zich op zaterdag 29 december in Groot Driene heeft afgespeeld. De man van 75 parkeert zijn rode Mazda CX-3 op de parkeerplaats aan de kant van Albert Heijn bij winkelcentrum Groot Driene. Om 18.40 uur is hij klaar met winkelen. Hij stopt de boodschappen in zijn auto, brengt het winkelwagentje weg en stapt vervolgens in om weg te rijden. 

Man dreigt te schieten

Op dat moment springt een man op de bijrijdersstoel. Hij heeft een vuurwapen in zijn hand en roept dat de 75-jarige man moet rijden. Maar de man wil de gewapende man uit zijn auto hebben. Er volgt een worsteling in de auto, waarbij de man met het wapen dreigt de 75-jarige man neer te schieten. 

Ze rijden daarna bijna een uur doelloos rondjes, vermoedelijk vooral door de wijk Groot Driene. Onderweg stoppen ze drie keer. Bij één van die stops lost de man met het wapen in de auto een schot. 

Tekst gaat verder onder de foto

De Mazda CX-3 van het slachtoffer (Foto: RTV Oost / Onder de Loep)
De Mazda CX-3 van het slachtoffer (Foto: RTV Oost / Onder de Loep)

Fotograaf: RTV Oost / Onder de Loep

Poging tot moord

"Gelukkig is de 75-jarige man daarbij niet geraakt", zegt politiewoordvoerder Chantal Westerhoff. "Maar dit is zo heftig geweest, dat wij dit zien als een poging tot moord." 

Waar de man met het wapen naartoe wilde is voor de politie nog een raadsel. "Dat werd het slachtoffer ook niet duidelijk", zegt Westerhoff. "De man met het wapen vertelde waar hij links- en rechtsaf moest slaan. Maar daardoor bleven ze voornamelijk door de wijk Groot Driene rijden."  

Man met wapen stapt ineens uit

Het slachtoffer is in de auto geslagen met het vuurwapen en raakte daarbij lichtgewond. De man met het wapen stapte bij de kruising van de Laan van Driene met de Egstraat ineens uit de auto. Ze hebben dan ruim 45 minuten rondgereden. 

Tekst gaat verder onder de video

Man met Antilliaans accent

"We weten dat het om een man gaat die met een Antilliaans accent spreekt", aldus Westerhoff. "Hij heeft ook de telefoon van de automobilist gestolen. Dus hij heeft nu een Samsung Galaxy S8 in zijn bezit." 

"Wij hopen dat iemand die rode Mazda CX-3 op zaterdag 29 december door Groot Driene heeft zien rijden. Ook als mensen camera's bij hun huis hebben, of dashcambeelden hebben, kijk of daar tussen 18.40 uur en 19.40 uur die auto op te zien is. Als dat zo is, dan willen wij die beelden graag hebben", besluit Westerhoff. 

Tips? 

Bel de tiplijn: 0800 - 6070 (gratis nummer). Anoniem reageren kan bij Meld Misdaad Anoniem: 0800 - 7000 of via www.meldmisdaadanoniem.nl. Je mag de politie Hengelo ook een privébericht sturen op Facebook, of gebruik het digitale tipformulier.  

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.