Scania

Vakbonden zetten metaalstakingen door, werk stilgelegd in Zwolle, Deventer en Almelo

Stakers bij Scania
Stakers bij Scania © RTV Oost/ Hans Bellert
Bij een flink aantal bedrijven in de metaalsector in Zwolle, Deventer en Almelo wordt morgen het werk voor 48 uur achtereen neergelegd. De stakingsactie wordt door de vakbonden CNV en FNV doorgezet, ondanks dat de rechter een staking bij VDL in Born vandaag verbood.
De metaalstakingen van FNV Metaal en CNV Vakmensen gaan op volle kracht door, omdat de werkgevers nog steeds geen afspraken willen maken voor de cao Metalektro. Er worden morgenochtend bij een groot aantal bedrijven in het hele land liefst 5.500 stakers verwacht die het werk twee dagen lang stilleggen.
Dat gebeurt morgenochtend onder meer bij Scania, Broshuis Kampen en Wartsila in Zwolle; bij Ardagh, Bosch, Nefit, Aurubis en Gazelle in Deventer en Thales, Eaton, Cirex, VDL ETG en Benchmark in Almelo.
De metaalwerkers willen een loonsverhoging en goede voorstellen om werk en privé te kunnen combineren, goede opleidingsmogelijkheden en afspraken over duurzame inzetbaarheid.

Geen fatsoenlijke cao

Petra Bolster, bestuurder FNV Metaal: "De metaalwerkgevers willen nog steeds geen mandaat geven om hun werknemers een fatsoenlijke cao te bieden en ze komen niet verder dan 2,9% loonsverhoging per jaar. Daarom laten opnieuw de metaalwerkers van zich horen. Ik hoop dat de werkgevers stoppen met druk zetten op stakende medewerkers en in plaats daarvan hun wil om eruit te komen aan de onderhandelingstafel laten zien."

Oproep aan metaalbedrijven

Joost van Egmond, actieleider van CNV Vakmensen: "Met de acties van deze week op meerdere plekken in Nederland gaan we een nieuwe fase in. De acties gaan onverminderd door, nu de FME de weg compleet kwijt lijkt te zijn. We roepen de metaalbedrijven in het land op om hun verstand te gebruiken en geen spelletje met werknemers te spelen."
De stakingen in de metaal zijn al sinds afgelopen zomer bezig, tienduizenden metaalwerkers deden aan de acties mee. Dinsdag bleek tijdens informeel overleg met de FME dat er bij de werkgever nog steeds onvoldoende bereidheid is om eruit te komen.

Eis vakbonden

Onderdeel van de eisen van de vakbonden is 3,5% loonsverhoging per jaar, een generatiepact, zodat jongeren weer een vaste baan krijgen in de sector en ouderen gezond de eindstreep kunnen halen en hun kennis kunnen overdragen. Ook moet er een einde komen aan de doorgeslagen flexibilisering en moeten de beloning en arbeidsvoorwaarden van vaste en tijdelijke medewerkers gelijk zijn.
De cao Metalektro geldt voor ongeveer 150.000 werknemers in de groot metaalsector.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.