nieuws

Forse stijging woonlasten: Enschede duurste grote gemeente voor huiseigenaren

Enschede heeft duurste gemeentelijke woonlasten voor huiseigenaren
Enschede heeft duurste gemeentelijke woonlasten voor huiseigenaren © RTV Oost / Rogier van den Berg
Woningeigenaren in de gemeente Enschede betalen de hoogste gemeentelijke belastingen vergeleken met andere grote steden. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen onder de 37 grootste gemeenten. Enschedeërs met een huurhuis betalen de op één na hoogste gemeentelijke belastingen.
De universiteit concludeerde dat landelijk gezien woningeigenaren meer gemeentelijke belastingen betalen. Huiseigenaren zijn gemiddeld 702 euro per jaar kwijt aan die belastingen, in Enschede is dat 856 euro.
Ook voor mensen met een huurhuis zijn de gemeentelijke belastingen in Enschede hoog. Jaarlijks moeten huurders 562 euro betalen aan de gemeente. Het landelijk gemiddelde ligt op 347 euro.
Vergelijk de 37 grootste gemeenten (tekst gaat verder onder de infographic)

Landelijke stijging

De gemiddelde stijging van de gemeentelijke belastingen komt doordat de Rijksoverheid de afvalstoffenbelasting voor gemeenten ruim heeft verdubbeld. Dat berekenen de gemeenten deels door aan hun inwoners.
De stijging voor mensen met een koophuis is 4,3 procent ten opzichte van vorig jaar. Voor huurders bedraagt die stijging 5,4 procent.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.