‘Operatie Nieuwstraatkwartier’: sociale recherche stelt onderzoek in naar Almelo’s zorgbureau GBT

De sociale recherche heeft een onderzoek ingesteld naar het Almelose zorgbureau GBT. Daarbij gaat het vooral om de vraag om of er misbruik is van PGB-gelden. Het zorgbureau kwam in beeld bij de spraakmakende ‘operatie Nieuwstraatkwartier’.

De actie, september vorig jaar, kwam landelijk in het nieuws vanwege de enorme politiemacht die op de been werd gebracht. In totaal deden er circa 450 opsporingsfunctionarissen mee van onder meer politie, justitie, belastingdienst en de gemeente. Er werden niet alleen meerdere hennepkwekerijen opgerold, maar ook werden dertien verdachten aangehouden. De rechtszaken zijn intussen begonnen.

'Niet op hoogte'

Directeur Gülseren Tekirdag zegt er niet van op de hoogte te zijn dat de sociale recherche een onderzoek tegen haar bureau is begonnen. “Bij de invallen op 4 september in de wijk zijn hier mensen geweest. Daarna heb ik niemand meer gezien.”

Gespecialiseerd bureau
Tekirdag runt het kleinschalige zorgbureau sinds 1 januari 2017. Volgens de website van GBT Zorg is het bureau gespecialiseerd in individuele begeleiding, huishoudelijke ondersteuning en persoonlijke verzorging. De directeur wil niet zeggen hoe groot haar bureau is, hoeveel cliënten gebruik maken van de diensten van het zorgbureau en hoeveel mensen er werken. “Ik vind het totaal niet relevant om het over mijn bedrijf te hebben.”

PGB-geldstromen onderzocht
Wethouder Eugène van Mierlo bevestigt dat de sociale recherche een onderzoek is begonnen. Om de gemeentelijke rechercheurs niet voor de voeten te lopen, zegt hij niet nader in te kunnen gaan op details. “Het enige wat ik kan zeggen, is dat het onderzoek zich toespitst op PGB-gelden en dat de aanleiding de actie in het Nieuwstraatkwartier vormt.”

'Zorgcowboys'

RTV Oost berichtte in oktober al dat de gemeente Almelo de strijd aanbindt met dubieuze zorgbureaus. Bij het opstellen van de nieuwe zorgcontracten werden daarom strengere selectiecriteria opgesteld. Met name in de regio Almelo liggen meerdere van deze ‘zorgcowboys’ onder vuur.

Aangifte
De gemeente Almelo heeft deze week tegen het zorgbureau Victorie aangifte gedaan van zorgfraude en de subsidie stopgezet. Aanleiding vormt een onderzoek door de sociale recherche, waaruit bleek dat bij Victorie tonnen aan zorgsubsidies zijn verdwenen. Ook kwam bij dit onderzoek een aantal bizarre details aan het licht. Zo bleek de directeur honderden keren het casino te hebben bezocht, waarvan 115 keer samen met een cliënt. Ook werd zorggeld besteed aan dure cadeaus voor cliënten, waaronder een Louis Vuitton-tas. Bovendien zou een van de cliënten van het zorggeld een borstvergroting hebben ondergaan.

'Met vertrouwen tegemoet'

Directeur Tekirdag van GBT Zorg zegt niet te weten waar de klachten over haar bureau vandaan komen. “Als je hard groeit trek je aandacht. Positief of negatief.” Ze laat weten het onderzoek van de sociale recherche “met vertrouwen” tegemoet te zien: “Intussen bestaan we drie jaar, verlenen goede zorg en beschikken over het HKZ-keurmerk. We hebben hier niets te verbergen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
almelo Regio Almelo Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren