nieuws

Illegale kampbewoner in Rijssen onder dwang van gemeente toch vertrokken

Woonwagenkamp aan de Reigerstraat Rijssen
Woonwagenkamp aan de Reigerstraat Rijssen © RTV Oost
Kampbewoner Mario Haverhoek uit Holten heeft voorlopig eieren voor zijn geld gekozen. De woonwagenbewoner had sinds oktober vorig jaar zijn caravan illegaal op een lege plek aan de Reigerstraat in Rijssen gezet, uit protest tegen het uitsterfbeleid van de gemeente Rijssen-Holten. Onder dwang van de gemeente is hij rond de jaarwisseling vertrokken.
Veel gemeenten voeren een zogenoemd uitsterfbeleid. Vanwege ordeproblemen en kleine of grote criminaliteit proberen ze woonwagenkampen te laten verdwijnen door geen nieuwe woonwagens toe te laten wanneer er een vertrekt.

Protest

Zo ook in Rijssen. Totdat in oktober vorig jaar een protest begon van woonwagenbewoners in Brabant en Enschede voor meer plekken. In Rijssen raakten ze hierdoor geïnspireerd. Met spandoeken en caravans bezetten ze de nog lege plekken op het terreintje aan de Reigerstraat. 
Mario Haverhoek is één van hen. Er volgen gesprekken met de gemeente en het uitsterfbeleid is min of meer van de baan. Maar er zijn meer gegadigden dan plekken. Er is afgesproken dat alle drie de plekken bezet mogen worden. Twee daarvan zijn dan al vergeven en dus blijft er één over.

Illegaal

Haverhoek valt buiten de boot, maar weigert te vertrekken. "Ik wil dat er extra plekken gemaakt worden, zodat ik er ook bij kan staan", zegt Haverhoek. Hij begrijpt niet dat er maar zo weinig plekken zijn, terwijl er zoveel vraag is. En dus blijft hij er illegaal met zijn caravan staan. 
Ondanks herhaaldelijk verzoek van de gemeente weigerde Mario Haverhoek te vertrekken. Daarop dagvaardde de gemeente Haverhoek om via de rechter zijn vertrek af te dwingen.
Tekst gaat verder onder de video:
Illegale woonwagen bewoner in Rijssen onder dwang van de gemeente vertrokken

Zaak ingetrokken

Haverhoek wacht het oordeel van de rechter niet af en verlaat rond de jaarwisseling het terrein. "Maar ik laat de rechtszaak wel doorgaan. Ik denk dat ik gelijk heb, dat ze moeten zorgen voor een plek voor mij", laat hij vastberaden weten.
Vandaag op de zittingsdag verschijnt Haverhoek keurig met een mapje papieren bij de rechtbank in Almelo. Maar daar komt hij er pas achter dat de zaak is ingetrokken. Hij is woedend. "Waarom laten ze mij dat dan niet weten? Ik heb alle moeite gedaan om hier te komen en heb de rechter nog wel het één en ander te zeggen", zegt Haverhoek.

Gemeente voor de rechter

Haverhoek laat het er niet bij zitten. Hij is vastberaden en gaat met een jurist praten. "Ik wil de gemeente voor de rechter dagen, want hoe dit allemaal gegaan is klopt van geen kant", zegt Haverhoek.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.