vechtdal

Bewoners Hardenberg mogen lijst maken met beeldbepalende plekken

Inwoners gemeente Hardenberg bepalen welke plaatsen bescherming verdienen
Inwoners gemeente Hardenberg bepalen welke plaatsen bescherming verdienen © Piet van Weerden
De gemeente Hardenberg gaat samen met inwoners een lijst samenstellen met beeldbepalende plekken binnen de gemeente. Aanleiding is de commotie die vorig jaar ontstond toen een gevel van een voormalige Joodse slagerij in Hardenberg gesloopt zou worden.
Vorig jaar startte De Historische Vereniging Hardenberg een petitie voor behoud van de voormalige Joodse slagerij, ten tijde van de petitie een Oosters restaurant, te redden. "Het pand is een rotte appel in Hardenberg, dat mag gesloopt worden. Maar de gevel moet behouden blijven, want die is van historische waarde", vertelde Piet van Weerden vorig jaar zomer aan RTV Oost.

Nieuwe lijst

In de gemeenteraad ontstond discussie over de sloop, daarom deed het gemeentebestuur de toezegging in het vervolg de bevolking en andere belanghebbenden in een vroegtijdig stadium bij dit soort gevallen te willen betrekken. En dat gaat de gemeente dus doen middels een lijst met daarop alle plekken en objecten die inwoners belangrijk vinden of willen beschermen.
Dit kunnen panden zijn met een karakteristieke uitstraling, die van oudsher een prominente plek hebben of die van grote waarde zijn voor de inwoners van een kern of wijk. 

Gebouwen of bankjes

"Maar het gaat niet alleen om mooie of grotere gebouwen. Mensen kunnen ook een openbaar bankje op de lijst plaatsen, bijvoorbeeld", vertelt Carina van der Veen van gemeente Hardenberg. 
Het gaat hierbij vooral om objecten die niet op de gemeentelijke of Rijksmonumentenlijst staan en daardoor geen bijzondere bescherming krijgen.

Definitief?

De Hardenbergse gemeenteraad stelt uiteindelijk een definitieve lijst vast, dat de plekken op de lijst daadwerkelijk beschermd worden, is daarmee echter niet gezegd.
"Het gaat voorlopig eerst om een concrete, vastgestelde lijst. Een overzicht met wat inwoners van gemeente Hardenberg zelf belangrijk vinden. Als die lijst er eenmaal is, zullen we met inwoners kijken hoe we deze plekken het beste kunnen beschermen."
Ondanks dat de gemeente nog geen concreet aanmeldpunt heeft voor beeldbepalende plekken, roept ze inwoners wel op om vooral al na te denken over plekken.
"Mensen kunnen zeker al rond gaan kijken. We komen later nog met een manier waarop deze plekken aangemeld kunnen worden. Het plan is daar nu nog te nieuw voor, maar we verwachten binnen een paar maanden een aanmeldpunt te hebben", aldus Van der Veen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.