nieuws

"In Enschede stijgen de lasten net iets harder, dat is een keuze van de gemeente"

In Enschede waren de woonlasten al hoog, en nu stijgen de verschillende gemeentelijke belastingen ook nog iets harder dan in de rest van Nederland. Dat is de verklaring voor het feit dat woningeigenaren in Enschede de hoogste gemeentelijke belastingen van de grote steden in Nederland betalen.
Dat vertelt onderzoeker Corine Hoeben van de Rijksuniversiteit Groningen. "Enschede had vorig jaar al vrij hoge woonlasten. Je ziet dat het een klein beetje meer stijgt dan gemiddeld in Nederland. Dan kom je al snel boven iedereen uit."
De gemeentelijke belastingen bestaan uit de onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing en afvalstoffenheffing. "Blijkbaar is het in Enschede vrij duur om de afval in te zamelen en zijn er hoge kosten voor de riolering", zegt Hoeben.

Voorzieningen

De vraag is wat de hoge belastingen voor de Enschedeërs betekenen. "De prijzen van de gemeentelijke belasting is een bestuurlijke keuze", vertelt Hoeben. "Wil een gemeente goede voorzieningen of wil een gemeente de belastingen zo laag mogelijk houden. Bij hogere belastingen zul je zien dat kleine dingetjes net iets beter geregeld zijn."
Dat Enschede de lasten verhoogd, heeft ook te maken met de financiële tekorten bij de gemeente. Om het huishoudboekje sluitend te krijgen moest de gemeente al interen op de reserve en een tegemoetkoming aanvragen bij het Rijk voor de sterk gestegen zorgkosten.

Niet afschrikken

Volgens Hoeben moeten mensen zich niet laten beïnvloeden door de gemeentelijke belastingen bij het kiezen van een woonplaats. "De gemeentelijke woonlasten zijn niet zo hoog in vergelijking met de hypotheek en gas, water en licht. Je moet gewoon lekker in Enschede wonen als je daar zin in hebt", besluit Hoeben.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.