IJsselkogge

Conservering Kamper IJsselkogge nu toch gestart

De conservering van de IJsselkogge bij Batavialand in Lelystad is na uitstel vandaag echt begonnen. Het twintig meter lange scheepswrak uit de late middeleeuwen werd begin 2016 uit de IJssel bij Kampen gehaald. Daarna is het gevaarte naar Batavialand in Lelystad gebracht.
Eigenlijk zou vorig jaar juni worden gestart met de conservering, maar dat liep vertraging op vanwege stormschade. De loods waar het schip in lag, was door storm zwaar beschadigd. Het gebouw is inmiddels hersteld en de werkzaamheden kunnen beginnen.

Waarom conserveren?

Houten voorwerpen die eeuwenlang in de bodem liggen zijn verzadigd met water. Opgegraven hout dat niet wordt natgehouden of geconserveerd, zal door uitdroging gaan krimpen, scheuren en vervormen. De luchtvochtigheid in de ruimte waar de kogge staat wordt daarom nog altijd constant kunstmatig hoog gehouden. Om het schip te kunnen exposeren is het noodzakelijk om het te conserveren.
Dat gebeurt door impregnatie met een soort was die de plaats van het water in de houtcellen overneemt. Hierdoor blijft het hout gezwollen en wordt vormverlies tegengegaan. Het impregneren duurt drie jaar.

Anderhalf miljoen euro

Daarna wordt de kogge drie jaar lang gecontroleerd gedroogd en wordt de hoge luchtvochtigheid in de ruimte geleidelijk teruggebracht. Het hele proces gaat zo'n anderhalf miljoen euro kosten.
De gemeente Kampen wil de IJsselkogge op termijn terughalen naar Kampen om het schip een prominente plek in de stad te geven.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.