medicijnen

Schreijer wil actie van Europa tegen 'buitensporige prijsstijgingen' kankermedicijn

Medicijnen en geld
Medicijnen en geld © Pixabay
CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik uit Hengevelde wil dat de Europese Commissie actie onderneemt tegen 'buitensporige prijsstijgingen' op bepaalde geneesmiddelen. Ze heeft vragen hierover gesteld aan de Europese Commissie.
Directe aanleiding voor de vragen is het besluit van farmaceut Novartis om de prijzen van een kankermedicijn te verzesvoudigen. Van zestienduizend naar meer dan negentigduizend euro per kuur. "Het mag toch niet zo zijn dat het winstoogmerk boven de gezondheid van ons volk wordt gezet", zegt Schreijer. "Want daar komt het eigenlijk op neer."
Novartis maakt gebruik van speciale wetgeving rondom weesgeneesmiddelen, medicijnen tegen heel zeldzame ziekten, om de prijzen te verhogen. "Dit is pure machtsmisbruik van de marktpositie van farmaceutische bedrijven", zegt Schreijer. "En wie worden hier de dupe van? De patiënten!"
Ze wil dan ook van de Commissie weten of die mogelijkheden ziet om 'buitensporige prijsstijgingen' snel tegen te gaan en welke acties de Commissie van plan is te nemen om de 'hiaten in de Europese wetgeving inzake weesgeneesmiddelen' te dichten.

Minister praat met farmaceut

Overigens gaat minister Bruins voor Medische Zorg morgen met Novartis praten. Hij wil dat de exorbitante prijsstijging van tafel gaat en probeert samen met andere Europese landen op te trekken tegen de hoge prijzen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.