nieuws

Geen zonnepanelen op aarden geluidswal A1 bij Bathmen

Zonnepanelen
Zonnepanelen © RTV Oost/ Chantal Everaardt
Er komen geen zonnepanelen op de nieuw aan te leggen aarden geluidswal langs de A1 bij Bathmen. GroenLinks en D66 Overijssel willen graag de combinatie van duurzame energie en het verminderen van geluidsoverlast, maar dat is volgens de provincie niet wenselijk.
De aarden wal die wordt aangelegd met geluidsreducerende ribbels (zogeheten diffractoren) is in de eerste plaats bedoeld om de bewoners van Bathmen te beschermen tegen geluidsoverlast van de snelweg A1.
Die ribbels hebben hun werking technisch gezien nog niet bewezen, hoewel het aannemelijk is dat het snelweggeluid wordt gebroken voor het 'over' de geluidswal gaat.

Eerst ribbels testen

De aarden wal direct aanleggen met zowel diffractoren als zonnepanelen is niet wenselijk zegt gedeputeerde Boerman. Hij baseert zich op een onderzoek van het bureau Antea.
"Als je dat doet moet je een bredere wal maken, dat kost meer geld en ook het onderhoud van de zonnepanelen kost geld. Bovendien zal het rendement niet optimaal zijn. Daarnaast is alleen nog maar in theorie het effect van die geluidsreducerende ribbels onderzocht. Eerst moeten we weten of de geluidsoverlast ook daadwerkelijk wordt verminderd, voor we ook zonnepanelen plaatsen."

Zonnepanelen bij afrit

Er komen wel degelijk zonnepanelen langs de A1, in de kom van de afrit richting Deventer, op een zichtlocatie, om automobilisten bewust te maken van het belang van duurzame energie. En ook op andere locaties langs de snelweg wordt gekeken naar een combinatie van duurzame energie en geluidswerende maatregelen.

Achteraf

Op de vragen van GroenLinks en D66 of achteraf dan alsnog op de aarden wal zonnepanelen komen zegt de gedeputeerde nee. "De aarden wal moet sowieso eerst inklinken, dat duurt 2 tot 3 jaar, als je dan nog zonnepanelen wilt plaatsen kan dat nog langer duren. En voor 2020 moet de aarden wal een feit zijn, anders neemt Rijkswaterstaat het stokje over en komt er een harde geluidswering. Iets wat wij en de bewoners van Bathmen niet willen."
Gedeputeerde Boerman wil zeker een testlocatie maken met zonnepanelen en diffractoren, maar dat zal dan op een andere locatie moeten.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.