Regio Enschede

Enschedese Brit kiest mogelijk voor Nederlands paspoort na Brexit

De 27-jarig Adam Butler uit Engeland en woonachtig in Enschede overweegt de Nederlandse nationaliteit aan te vragen na de Brexit. "Ik voel me meer Nederlander dan Brit."
Butler kwam acht jaar geleden vanuit Birmingham naar Enschede en volgde de opleiding kunst en techniek bij Saxion. Tegenwoordig werkt Butler als zzp'er en is innovatiecoach. "Ik heb een Nederlandse vrouw en word in april vader, ik ben ondernemer en heb een koophuis, ik ben volledig ingeburgerd en voel me meer Nederlander dan Brit."

Onzekerheid

De onzekerheid rond de Brexit is iets dat Butler vooral bezighoudt. "Alle Britten in Europa weten nog steeds niet waar ze aan toe zijn, terwijl volgende week mogelijk al een beslissing wordt genomen over een 'harde', 'zachte' of 'No Deal' Brexit. Kan ik straks nog handel drijven met mensen in Engeland en heb ik straks een visum nodig als ik naar een ander Europees land wil reizen?"

Brit of Nederlander

Butler stelt de beslissing uit tot na de Brexit. "Eigenlijk wil ik de keuze niet maken, maar als het moet kies ik ervoor om hier te blijven. Ik zal er alles aan doen om het zo te houden zoals ik het de laatste acht jaar in Nederland heb opgebouwd."

Stemrecht

Op 18-jarige leeftijd vertrok Adam Butler naar Nederland. Omdat hij in zijn eigen land nog niet had gestemd mocht hij ook niet voor of tegen de Brexit stemmen. "Dat voelt extra wrang. Er is iets voor mij beslist waar ik het zelf absoluut niet mee eens ben."

Kop en schotel

Voor het raam in z'n Enschedese kantoorkamer aan het Ariënsplein staat een kop en schotel. "Dat heb ik meegenomen uit Birmingham. Het herinnert me aan m'n geboorteland en aan een typisch Engelse geruststellende gedachte: 'hoe erg het ook is, een kop thee helpt altijd', haha."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.