bezuinigingen

Linkse fracties hekelen bezuinigingsplannen van Almelo in sociale domein

Stadhuis Almelo
Stadhuis Almelo © RTV Oost/ Allard Olsman
De linkse fracties in de gemeenteraad van Almelo zijn het absoluut niet eens met de extra bezuinigingsmaatregelen die burgemeesters en wethouders willen doorvoeren in de zorg en de participatie. Leefbaar Almelo, GroenLinks, SP en PvdA hebben daarom een debat aangevraagd waarin ze het college tot de orde willen roepen.
De oppositiepartijen doen een beroep op de coalitiepartijen CDA, VVD, Las en CU om zich te bezinnen op de opdracht die ze het college hebben meegegeven. En dat is het uitwerken van beleidsprogramma's die ten goede komen aan inwoners die het financieel en sociaal moeilijk hebben.

Boekhouden

In het coalitieakkoord ligt voor de gemeente Almelo een forse bezuinigingsopdracht van 12,7 miljoen in het sociaal domein (Wmo, jeugdzorg en participatie). Door tegenvallende overheidsuitkeringen moet de begroting voor 2019 worden bijgesteld en dus moet er bezuinigd worden. Tot woede van de linkse fracties wordt met het boekhouden in Almelo met name de kwetsbare groep in de samenleving getroffen.  
De bezuinigingsmaatregelen die Almelo juist in het sociale domein wil nemen schaden de inwoners die het al niet voor de wind hebben, volgens Leefbaar Almelo, SP, GroenLinks en PvdA . Er wordt in 2019 gesneden in peuteropvang, bijstand, collectieve ziektekostenverzekering, inkomens- en studietoeslag.   

Hoge zorgkosten en veel armoede

De linkse fracties willen dat de coalitie terug naar de tekentafel gaat en zich kritisch de vraag stelt: kunnen de inwoners van Almelo een reusachtige bezuiniging op de zorg en participatie aan? Almelo is een stad met bovengemiddeld hoge zorgkosten en veel armoede, werkloosheid en uitkeringen. Almelo krijgt daarom 5,6 miljoen euro extra uit de stroppenpot van het Rijk. Als je die miljoenen niet meetelt is de bezuinigingsoperatie in het sociale domein in feite dus nog groter, aldus de oppositie in de raad.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.