Commotie om vooraf verkochte bouwgrond in Heino lijkt met sisser af te lopen

Een ‘slip of the tongue’ kostte wethouder Wout Wagenmans bijna zijn baan als wethouder, diezelfde verspreking kostte de gemeente Raalte bijna een fortuin. Maar het verhaal over te dure bouwgrond in Heino lijkt met een sisser af te lopen.

De bouwgrond waarover het gaat blijft, als het aan de speciaal ingerichte werkgroep ligt, de komende jaren onbebouwd. De werkgroep heeft haar oog op een ander stuk grond aan de rand van het dorp laten vallen.

De historie:
Heino heeft bouwgrond nodig, er is een tekort aan (nieuwbouw)huizen. Om geschikte locaties locaties voor bouw te vinden, vroeg de gemeente inwoners om mee te denken.


Meer dan 300 Heinoërs plantten een vlaggetje op de kaart van Heino. Vier plekken sprongen eruit: Kiezebos, de Molenweg, Erve Braakman en de omgeving van de plaatselijke ijsbaan.

In een gesprek met de eigenaar van Erve Braakman, goed voor bijna 15 hectare grond, liet de wethouder zich per ongeluk ontvallen dat de gemeente de grond mogelijk wilde kopen, met het oog op nieuwbouw.


De projectontwikkelaar
De eigenaar van de grond rook geld: hij verkocht, voordat de gemeente actie kon ondernemen, de grond aan een projectontwikkelaar.

Gemeenteraadsleden waren woest: de wethouder had geheime informatie openbaar gemaakt. Een heftig politiek debat volgde, de wethouder overleefde dat ternauwernood.


Geheime informatie
De grootste bezwaren van de politici waren dat de wethouder geheime informatie openbaar maakte én dat de grond nu verkocht was aan een projectontwikkelaar. Dat laatste zou de gemeente mogelijk honderdduizenden, misschien zelfs miljoenen euro’s gaan kosten.


Zoals nu lijkt, loopt het verhaal met een sisser af. De werkgroep komt morgen met het advies naar buiten om niet op Erve Braakman te gaan bouwen, maar aan de Molenweg.


Niet onlogisch
De eigenaar van de grond aan de Molenweg heeft in het verleden al door laten schemeren dat hij open staat voor onderhandelingen met de gemeente. Bovendien grenst het gebied aan een nieuwbouwwijk van Heino. Uitbreiding in die richting zou niet onlogisch zijn.


Volgens de werkgroep, die stelt dat bij de voorkeursvariant Molenweg het landschap het minst aangetast wordt, sluit uitbreiding van het dorp in die richting het best aan bij de uitbreiding van Heino.


Laatste woord aan gemeenteraad
Overigens heeft de werkgroep niet het laatste woord in de discussie over de plaats waar de nieuwe woonwijk moet komen: dat woord is aan de gemeenteraad.


Morgen worden de exacte bevindingen en de onderbouwing van de kopgroep officieel openbaar gemaakt. Woensdagavond kunnen inwoners van Heino meepraten over de plannen tijdens een officiële bijeenkomst.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Heino nieuwbouw wout wagenmans Salland Nieuws
Deel dit artikel: