Lelystad Airport

'Europese Commissie moet Nederland aanspreken op Luchthavenbesluit'

Actiegroep HoogOverijssel hoopt dat de Europese Commissie Nederland gaat aanspreken op fouten in het Luchthavenbesluit dat aanstuurt op opening van Lelystad Airport in 2020.
Dat zei woordvoerder Leon Adegeest van HoogOverijssel donderdag in de tv-uitzending Overijssel Vandaag bij TV Oost.

Klacht

HoogOverijssel heeft een klacht ingediend bij de Europese Commissie over het ministerie van Infrastructuur in Nederland, dat de milieuwetgeving in het Luchthavenbesluit niet op orde heeft. Het kan volgens HoogOverijssel niet zo zijn dat de Tweede Kamer in mei het Luchthavenbesluit gaat steunen als de gegevens in de Milieu Effecten Rapportage (MER) niet kloppen. Het gaat daarbij met name over de mate van overlast van laagvliegroutes boven het Vechtdal en Zwolle richting Lelystad Airport.

Inspraakprocedure

Vandaag begint de inspraakprocedure waarbij betrokkenen, waaronder bewoners van gebieden met laagvliegroutes, hun zienswijze kunnen indienen op het Luchthavenbesluit. HoogOverijssel hoopt dat een eventuele tik op de vingers van de Europese Commissie een extra duit in het zakje doet om het ministerie te dwingen het Luchthavenbesluit te herzien.

Schuld

Dat zal waarschijnlijk leiden tot uitstel van de opening van Lelystad Airport in 2020. Als dat er inderdaad van komt, is dat niet de schuld van HoogOverijssel, benadrukte Leon Adegeest. "Dat is dan de schuld van de Nederlandse overheid die fouten maakt en ze niet op tijd herstelt."  
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.