nieuws

Deventer biljartcafé moet straks een kunstpaleis worden

Een carambole en een biertje in De Pelikaan aan de Nieuwe Markt moeten nog dit jaar plaatsmaken voor een expositieruimte met moderne kunst.
Het voormalige biljartcafé gaat momenteel volledig op de schop. PVC-buizen, steigermateriaal en afvalplastic liggen bij de entree. "Maar heb even geduld, nog dit jaar willen we open", zegt Rob Smolders van Kunst aan Z, de stichting die heil ziet in de voormalige biljartruimtes.

Nieuwe cultuurpijlers

Met het nieuwe kunstcentrum wil Kunst aan Z aanvullend zijn op het huidige kunstaanbod in Deventer en meer specifiek de Nieuwe Markt. Het plein krijgt met filmtheater De Viking en kunstmuseum Eicas binnenkort nog twee andere nieuwe cultuurpijlers.
Rob Smolders: "Wij willen vooral moderne kunst vanaf 1900 laten zien, over heel diverse onderwerpen. We zijn geen museum, dus hebben geen vaste collectie. Er is inmiddels contact met veel kunstenaars die hier hun werk kunnen laten zien. En dat alles op een aantrekkelijke en begrijpelijke manier voor het publiek."

Voldoende ruimte

Maar is het smalle, hoge, historische pand wel geschikt als expositieruimte. Smolders weet zeker van wel: "De entree is smal, maar naar achteren toe wordt het pand steeds groter en breder. Als je je realiseert dat er zo'n tien biljarttafels hebben gestaan, weet je dat er voldoende ruimte is om goed te exposeren. Dit wordt een schitterende toevoeging aan het kunstaanbod in Deventer."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.