Familie Van den Ham verlaat na halve eeuw eigen Tolhuis-camping in Dalfsen

Na bijna vijftig jaar neemt de familie Van den Ham afscheid van hun Vechtdalcamping Het Tolhuis in Dalfsen. Als tweede generatie bestierden Eddy en Ria van den Ham de camping liefst 35 jaar.

Voor Eddy van den Ham breekt er nu het einde van een tijdperk aan. “In 1969 hebben mijn ouders de camping gekocht en begonnen ze hier als recreatieondernemer. In 1984 nam ik het met mijn vrouw Ria over.” Nu gaat de camping na bijna vijftig jaar uit de familie en wordt het overgedaan aan een ander echtpaar.

“Wat bijzonder is, is dat de nieuwe eigenaren op dit moment net zo jong zijn als wij toen wij hier begonnen. Jonge dertigers uit Friesland, vol inspiratie en vol levenslust.”


Hoogtepunten
Door de jaren heen maakte de familie Van den Ham veel hoogtepunten mee. Met name de vaste gasten die elk jaar weer terugkomen, noemt Eddy van den Ham een hoogtepunt. “Als je ziet dat de gasten die hier als kind kwamen nu met hun eigen gezin komen, dan denk je: dat is fijn! Dan hebben we het goed gedaan, anders komen ze niet terug.”


Dieptepunt
Behalve de vele hoogtepunten is er ook één dieptepunt dat eruit springt. Bij de naastgelegen spoorovergang ging het in 2016 mis. “Dat was de botsing van de trein met de hoogwerker. Dat is schrikken, dat wil je nooit meer mee maken. Je staat op het terrein, hoort een knal, je vliegt naar buiten en je ziet een bruine muur. Dat bleek dus de onderkant van de trein te zijn. Dan weet je eigenlijk niet goed wat je overkomt en probeer je zo veel mogelijk te helpen.”


Gelukkig heeft de familie Van den Ham dit snel kunnen verwerken en nu zijn het voornamelijk de hoogtepunten die ze bijblijven. “Dat je het over kon nemen van je ouders en zelf bijna 35 jaar campingbaas bent, dat is top. Nu we stoppen hebben we een klein dipje, maar met een goed gevoel dragen we het over.”


Vakantie
“We hebben het gevoel dat de mensen die het overnemen de juiste mensen zijn en na vandaag zijn zij de officiële eigenaren. Vandaag zetten we de handtekening en dan is het over en uit voor ons. Vanuit een druk campingleven zullen we in één keer in een rustiger vaarwater terecht komen. Hoe dan ook gaan we met onze kleinzoon op vakantie en verder gaan we uitrusten.”


Helemaal weg van de camping gaan ze in ieder geval niet: ze laten een huis bouwen aan de rand van de camping.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Dalfsen Camping Vechtdal Cultuur Nieuws
Deel dit artikel: