staphorst

College Staphorst hield brief Defensie over windmolens bewust achter

College Staphorst hield brief Defensie bewust achter
College Staphorst hield brief Defensie bewust achter © iStock
Het college van burgemeester en wethouders van Staphorst heeft een brief van het Ministerie van Defensie over de gekozen locatie van windturbines bewust niet gedeeld met de gemeenteraad.
Het ministerie schreef de gemeente Staphorst op 1 november een brief over de gekozen locatie van de windmolens. Defensie vindt dat de windturbines in drie varianten van het plan te dicht bij het munitieopslagdepot aan de J.J. Gorterlaan staan.

Schade aan bunkers en omgeving

Defensie vreest dat bij een calamiteit met de windturbines mogelijk schade aan de bunkers kan ontstaan.
Ook denkt Defensie dat bij een calamiteit op het munitiecomplex de windmolens de schade aan gebouwen in de omgeving kunnen vergroten.
In een reactie laat de gemeente Staphorst weten dat de brief van defensie niet gedeeld is, omdat het ministerie geen officieel bezwaar tegen de plannen aantekent, maar slechts een zienswijze op de plannen indient.

'Geen reden om dit met de raad te delen'
"Het is de standaardprocedure om dit soort brieven niet met de raad te delen", licht een woordvoerster van de gemeente toe. "Er was simpelweg geen reden om dit met de raad te delen."

"Als de brief stagnatie in het proces had opgeleverd, dan had het college dit gedeeld met de raad. Dat was in dit geval niet nodig."

Andere zienswijzen ook geheim

De woordvoerster laat desgevraagd weten dat het Ministerie van Defensie niet de enige partij is die een zienswijze over windmolenplan De Lommert heeft ingediend. Ook die zijn niet met de gemeenteraad gedeeld.
Hoeveel er in totaal zijn ingediend en door welke partijen dat is gedaan, mag de woordvoerster nog niet vertellen. Die informatie is volgens het gemeentebestuur nog niet openbaar.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.