'Genoeg plek voor zonneparken in Overijssel, maar er ontstaan knelpunten'

"In onze provincie kunnen er overal nog zonneparken worden aangelegd, maar er beginnen wel knelpunten te ontstaan." Netbeheerder Enexis reageert daarmee op het nieuws dat meerdere plannen om in de noordelijke provincies zonneparken aan te leggen niet door kunnen gaan.

Zonneparken zijn weilanden die vol worden gelegd met zonnepanelen. De opgewekte stroom moet via de bestaande energienetten getransporteerd worden. "We hebben in het verleden de stroomnetten aangelegd naar de vraag die daar te verwachten viel. Daarom liggen er in de landelijke gebieden vrij dunne stroomkabels", vertelt Jan Bakker van netbeheerder Enexis.

"Nu komt daar een gigantisch aantal zonneparken bij in ons land. De exploitanten plaatsen de parken in de gebieden waar veel ruimte is en waar de grond goedkoop is. Daar zijn nou juist de netten dun", legt Bakker uit. Op die manier kunnen niet alle zonneparken doorgang vinden.

Onderstaand kaartje laat zien waar nog plek is voor zonneparken (foto Netbeheerder Enexis)

Kaartje

In het groene gebied is nog genoeg ruimte, in het oranje gebied is de ruimte beperkt en in het rode gebied kan geen zonnepark meer geplaatst worden.

'Groene gebieden'
"Door de nieuwe zonneparken moeten wij investeren in de stroomnetten", gaat Bakker verder. "Dat kost veel maatschappelijk geld. We kunnen investeren in de 'rode gebieden', maar wij geven aan dat investeerders beter zonneparken in de 'groene gebieden' kunnen plaatsen. Zo bespaar je een heleboel maatschappelijke kosten."

In Overijssel schieten de zonneparken uit de grond. In Hardenberg zijn er plannen voor zeven zonneparken en ook in Dalfsen is er net één geopend. Ook zijn er in Dalfsen plannen om op meer manieren schone energie op te wekken.


Geen overkoepelend beleid

Volgens Bakker is het een probleem dat er geen overkoepelend beleid is, tussen bijvoorbeeld gemeenten. "In 2016 wilde de toenmalige minister Kamp daar beleid over maken, maar dat is helaas niet gebeurd. Nu wil minister Wiebes dat de klimaattafels het probleem gaan oplossen." Daarom adviseert Bakker gemeenten om door de netbeheerder te laten toetsen of en waar zonneparken geplaatst zouden kunnen worden.

Overkoepelend beleid over het plaatsen van zonneparken zou de netbeheerder in ieder geval helpen. "Wij kunnen niet in de hele provincie het net verzwaren. Daarom moeten we dat alleen maar doen op plekken waar er vraag naar is."

Particulieren
Huishoudens die zonnepanelen op het dak willen leggen, kunnen daar volgens de netbeheerder gewoon mee doorgaan. Die produceren kleine eenheden stroom.

Grote boeren moeten zich wel zorgen maken. "Die produceren al snel grote hoeveelheden stroom, daar hebben we in bepaalde gebieden al moeten aangeven dat het aanleggen van zonnepanelen niet mogelijk is."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: