Regio Hengelo

Meldpunt Huishoudelijke Zorg Hengelo blijft langer open, tien klachten in behandeling

Blijft er voldoende tijd over om schoon te maken?
Blijft er voldoende tijd over om schoon te maken? © iStock
Het Meldpunt Huishoudelijke Zorg Hengelo van de FNV blijft voorlopig geopend voor mensen die vinden dat ze recht hebben op meer uren hulp in huis en voor huishoudelijke hulpen die het werk in steeds minder tijd moeten doen.
door Gerben Oost
Juristen van vakbond FNV en van juridisch advies Wevers uit Aalten, dat gespecialiseerd is in wmo-zaken, hebben de tien klachten in behandeling. Een aantal andere klachten wordt nader bekeken. Mogelijk dat ook deze klachten bij de juristen terecht komen.

Angst om verlies uren

FNV-woordvoerder Hans Hupkes vertelt dat veel meer mensen zich hebben gemeld bij het meldpunt. "Vaak met schrijnende verhalen. Veel zorgontvangers aarzelen om hun verhaal te vertellen door schroom of uit angst dat ze nog meer worden gekort op het aantal uren."
Een onterechte zorg, weet Hupkes. "De ervaring leert dat bezwaar maken steevast resulteert in verbetering."
Verder merken de medewerkers van het meldpunt dat huishoudelijke hulpen hun verhaal niet openlijk durven te vertellen. "Ze zien dat collega’s die kritiek hebben geuit minder werkuren kregen", licht Hupkes toe.

Haaksbergen slecht uit de verf

De komende maanden organiseert vakbond FNV bijeenkomsten voor zorgontvangers en zorgverleners. "Mogelijk ook in omliggende gemeenten zoals Borne en Hof van Twente", zegt Hans Hupkes. "Zeker ook in Haaksbergen, want uit deze gemeente kwamen relatief veel signalen over verslechtering van de huishoudelijke hulp."
Volgens Hupkes vloeien de klachten voort uit bezuinigingen en de onjuiste wijze waarop het aantal uren hulp worden vastgesteld. "Hengelo richt zich op de vage norm 'een schoon en leefbaar huis' zonder duidelijk te maken wat daarvoor nodig is aan uren schoonmaakwerk", zegt Hupkes. "Het zorgbedrijf bepaalt het aantal uren voor de huishoudelijke hulp."
Sterke zaak 
Hupkes is ervan overtuigd dat de mensen van wie de klachten in behandeling zijn genomen een sterke zaak hebben. "De Centrale Raad van Beroep heeft bepaald, in een zaak tegen de gemeente Steenbergen, bepaald dat de werkwijze die ook Hengelo hanteert, niet kan."

Centrale Raad van Beroep

De Centrale Raad van Beroep is een van de drie hoogste bestuursrechters die Nederland kent. De andere twee zijn de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State en het College van Beroep voor het bedrijfsleven. De Centrale Raad van Beroep oordeelt in hoger beroep over geschillen op het terrein van de sociale verzekeringen, de sociale voorzieningen en ambtenarenzaken.

Meldpunt Huishoudelijke Zorg Hengelo

Het Meldpunt Huishoudelijke Zorg Hengelo blijft voorlopig geopend. Hans Hupkes waagt zich niet aan het noemen van een einddatum. Het meldpunt is te benaderen via telefoonnummer 06 18 98 07 65. "Als er niet wordt opgenomen kan de voicemail worden ingesproken", tipt Hupkes. Het mailadres is: meld.hengelo@vereniging.fnv.nl.
"Ook inwoners van de gemeenten Borne, Haaksbergen en Hof van Twente kunnen hun ervaringen melden", voegt Hupkes nog toe. "En we gaan vertrouwelijk met de gegevens van mensen om."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.