nieuws

Lithium Werks komt niet naar Twente: "Grote plannen niet haalbaar in Nederland"

Lithium Werks splitst en komt niet naar Twente
Lithium Werks splitst en komt niet naar Twente © Lithium Werks
Accuproducent Lithium Werks, die plannen had om in Twente een onderzoekscampus voor de productie van lithium batterijen te realiseren, komt toch niet naar de Technology Base op het voormalige vliegveldterrein. Het bedrijf gaat verder als twee bedrijven: Koolen Industries en Lithium Werks. Directeur Kees Koolen vertrekt en gaat verder met zijn eigen bedrijf Koolen Industries.
Koolen blijft eigenaar van Super B, Hengelose producent van lithiumaccu's. In een persbericht vertelt Super B dat de reden voor de splitsing is dat het bedrijf zich beter kan focussen op de groei die ze doormaken.
"We werken met investeerders uit de Verenigde Staten, Noorwegen en China. Ik als Nederlander wil het hoofdkantoor graag in Nederland, maar met die buitenlandse investeerders bleek dat niet haalbaar. Als je grote plannen hebt, ben je misschien in Nederland niet aan het goede adres."

Kansen

Koolen, groot geworden met de website Booking.com, zet zijn ambities niet opzij. "Met Super B moeten we misschien een jaar of twee wachten om op de schaal van Lithium te komen, maar ik denk dat de kansen nog steeds groot zijn om deze industrie in deze regio op de kaart te zetten." 
In september maakte Lithium Werks de plannen voor een 'R&D Campus' bekend, waar binnen vijf jaar 2000 mensen zouden komen te werken die zich bezighouden met energieopslag in lithium-accu's. Die campus moest op het voormalig vliegveld Twente komen.
Die plannen gaan niet de ijskast in. "De laatste tijd kwamen bedrijven naar mij toe die ook belangstelling hadden om zich op de campus te vestigen. Toen heb ik dat afgehouden. Ik dacht dat we met Lithium de ruimte wel nodig zouden hebben. Ik denk dat ik die bedrijven de komende weken toch maar eens opbel of ze nog interesse hebben."

Lening

Lithium Werks kreeg vorig jaar van participatiemaatschappij Oost NL lening van 7,5 miljoen euro. Hiervoor was goedkeuring van de provincie Overijssel nodig. Voorwaarde bij dit soort leningen is wel dat het bedrijf in de regio gevestigd is.
Oost NL eist daarom nu de lening terug. "We staan in contact met Lithium Werks over deze lening. Het uitgangspunt is wanneer een bedrijf geen directe binding met de regio meer heeft, de lening zo snel mogelijk volledig wordt terugbetaalt", schrijven ze in een verklaring. Koolen denkt daar anders over: "De lening is aan Lithium Werks. Daar zijn voorwaarden en condities aan gesteld. Dat kan wat mij betreft blijven bestaan."

Provincie

PVV-Statenlid Erik Veltmeijer is altijd kritisch geweest op het verstrekken van de lening aan Lithium Werks. "Ik heb altijd mijn bedenkingen gehad en daarom ook vragen gesteld. We moeten die 7,5 mln euro nu zo snel mogelijk terugvorderen. Ik begreep uit een verklaring van OostNL dat dat nu ook gaat gebeuren. Het viel me al op dat Kees Koolen de grote afwezige was tijdens de bijeenkomst van Twentse ondernemers en premier Mark Rutte, afgelopen week."
Van Hijum
Gedeputeerde Eddy van Hijum is gistermiddag op de hoogte gebracht van het nieuws. "Ik ben zeer teleurgesteld. Wat dit betekent voor de ontwikkeling van de Technology Base op de campus, weet ik nog niet. Wat mij betreft wordt het beleid, zoals dat door de provincie is ingezet, doorgezet." De vraag of Van Hijum zich bedonderd voelt, kon hij niet beantwoorden. "Maar ik ga ervan uit dat Kees Koolen serieus was met zijn plannen."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.