staphorst

Verbazing bij fractievoorzitters in Staphorst over achtergehouden brief van Defensie

windmolen
windmolen © iStock
Dat het college van burgemeester en wethouders in Staphorst een brief van het Minister van Defensie achterhield voor de gemeenteraad, doet de wenkbrauwen fronsen bij de lokale fractievoorzitters.
Het college koos ervoor een brief van Defensie, verstuurd op 1 november, over de gekozen locatie van windturbines bewust niet te delen met de gemeenteraad. Defensie schreef daarin dat de windturbines in drie varianten van het plan te dicht bij het munitieopslagdepot aan de J.J. Gorterlaan staan.
“Het is de standaardprocedure om dit soort brieven niet met de raad te delen”, liet een woordvoerster van de gemeente weten aan RTV Oost. “Er was simpelweg geen reden om dit met de raad te delen.” Zo denken de fractievoorzitters in de Staphorster gemeenteraad er echter niet over.
‘Hameren op transparantie’
Liesbert Lubberink, fractievoorzitter van de Staphorster PvdA is niet te spreken over het bewust achterhouden van de brief. “Het college heeft ons beloofd dat ze ons zoveel mogelijk op de hoogte zouden houden van de gang van zaken. Als er dan zo’n brief komt van het ministerie, verwacht ik wel dat die met ons gedeeld wordt. Wij als oppositie hameren er erg op transparantie. Daar is in dit geval niet echt sprake van.”
Lubberink kondigt aan komende dinsdag vragen te stellen in de gemeenteraadsvergadering. “Ik was al van plan om het over de windmolens te hebben, maar nu wil ik ook weten hoe het zit met de achtergehouden brief.”

‘Actieve informatieplicht’

Ook Alfred Stegeman van Gemeentebelangen zet zijn vraagtekens bij de gang van zaken. “Een zienswijze van het Ministerie van Defensie is wel iets dat een behoorlijke impact heeft op het proces. In mijn ogen heeft het college een actieve informatieplicht en had dit zeker met de raad gedeeld moeten worden.”
Stegeman stelde al schriftelijke vragen over het onderwerp, nadat hij eerder deze week hoorde van de bezwaren van het Ministerie. De fractievoorzitter sluit niet uit dat hij nu ook opheldering gaat vragen over de achtergehouden brief, maar wil dat eerst met zijn partij bespreken.

'Alleen als het relevant is'

Fractievoorzitter Jacob Spiker van coalitiepartij CDA vindt het wel te billijken dat de brief niet is doorgestuurd naar de raad. “Het gaat slechts om een zienswijze van Defensie. Die worden heel vaak ingediend in dit soort gevallen.”
“Bovendien is het zeker niet de bedoeling dat wij als gemeenteraad alle brieven die het college ontvangt, krijgen doorgestuurd. Dan zouden we stapelgek worden. Alleen als het relevant is, hoort het college brieven te delen. In dit geval vind ik het niet gek dat dat niet gebeurd is.”
Fractievoorzitters Erik Hattem van SGP en Jan Carlo Bos van ChristenUnie waren niet bereikbaar voor commentaar.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.