nieuws

Gedeputeerde Eddy van Hijum over Lithium Werks: "Ik heb er niet goed van geslapen"

Gedeputeerde Eddy van Hijum heeft slecht geslapen van nieuws Lithium Werks
Gedeputeerde Eddy van Hijum heeft slecht geslapen van nieuws Lithium Werks © RTV Oost
Gedeputeerde Eddy van Hijum baalt er enorm van, dat accuproducent Lithium Werks niet naar de Technology Base op het voormalige vliegveldterrein komt. De onderzoekscampus zou goed zijn voor ruim 2.000 banen. Oost NL verstrekte een lening van 7.5 miljoen euro aan het bedrijf. "Dit komt als een domper. Ik heb er niet goed van geslapen."
Gisteren werd bekend dat de plannen om in Twente een onderzoekscampus voor de productie van lithium batterijen te realiseren niet doorgaan. Directeur Kees Koolen verschilt van mening met de Amerikaanse eigenaren van Lithium Werks over de vestiging van het hoofdkantoor in Nederland, waarna Koolen besloot om op te stappen. Hij gaat verder met zijn eigen bedrijf, Super B, dat elektrische accu's voor auto's ontwerpt. 

Tijd en energie

Van Hijum kreeg donderdagavond onverwachts het bericht dat de plannen niet doorgaan. "Wij zagen echt kansen voor deze ontwikkeling. Verschillende partijen en ook het bedrijf zelf hebben veel tijd en energie gestoken in het uitwerken van de plannen. Dit nieuws komt als een mokerslag."
De gedeputeerde denkt dat het nieuws gevolgen heeft voor de ontwikkeling van de Technology Base, maar weet nog niet in welke mate. "Aankomende week gaan we alles goed in beeld brengen. Wat mij betreft wordt het beleid, zoals dat door de provincie is ingezet, doorgezet."

Lening

Lithium Werks kreeg vorig jaar van participatiemaatschappij Oost NL een lening van 7,5 miljoen euro. Hiervoor was goedkeuring van de provincie Overijssel nodig. De gedeputeerde kreeg eerder veel kritiek op het verstrekken van de lening. Nu Lithium Werks geen band meer heeft met Overijssel eist Oost NL de lening terug.
Van Huijm: "Ik ga er vanuit dat het wordt terugbetaald, maar ook hier kan ik nog weinig over zeggen. Aankomende week wordt er hopelijk meer duidelijk. Dan gaan we kijken hoe het zover heeft kunnen komen en hoe het zit met de ambities van de heer Koolen."

Nederland

Koolen is teleurgesteld over het feit dat er geen Nederlandse investeerders waren die het bedrijf wilden ondersteunen, waardoor de Amerikanen zich gingen afvragen waarom het hoofdkantoor dan wel in Nederland moest komen. Van Hijum deelt die teleurstelling, maar houdt de mogelijkheid ook open dat er wel met Nederlandse investeerders is gesproken maar dat die de plannen van Lithium Werks niet zagen zitten.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.