nieuws

Geplande moord op Satudarah-lid was oorzaak stoppen 'Operatie Ironchat'

Het beramen van een moordaanslag op één of meerdere leden van motorclub Satudarah in Enschede was de reden dat de politie afgelopen november moest vertellen dat ze had meegelezen met geheime berichten via het programma Ironchat. Degene die de moordaanslag beraamd zou hebben volgens het Openbaar Ministerie, wilde dat doen als represaillemaatregel. De verdachte uit Enschede dacht dat Satudarah een drugslab had verlinkt.   
Volgens advocaat Tuma van de Enschedeër is daar helemaal geen bewijs voor. "Ik snap dat ze bij de politie het serieus hebben genomen als iemand via zo'n geheim chatprogramma schrijft dat 'iemand ervoor moet boeten' dat een drugslab is ontdekt. Maar van daadwerkelijke voorbereidingshandelingen om een moord te plegen is niets gebleken."

Onbespied

Mensen die met elkaar communiceren via programma's als Ironchat wanen zich onbespied. Berichten worden versleuteld naar elkaar verstuurd en kunnen met een persoonlijke code weer leesbaar worden gemaakt. "Juist omdat ze zich onbespied waanden, snap ik dat de politie op moest treden. Maar achteraf is er weinig bewijs voor het beramen van een moordaanslag."

Ironchat

Politie en Justitie maakten afgelopen november bekend dat ze hadden kunnen meelezen met meer dan 250.000 berichten van criminelen. Dat lukte, omdat ze het programma Ironchat hadden gekraakt. Volgens de politie kunnen tientallen criminele feiten worden opgelost, omdat ze bewijs in handen hebben met de onderschepte berichten. Wereldwijd is er aandacht van politiekorpsen voor de aanpak in Oost-Nederland. Het meelezen met de berichten stopte, omdat er een represaille dreigde in het criminele milieu. Nu is dus duidelijk om wat voor moordplan het ging.

Drugslab

Eén van de criminele feiten die werd ontdekt, was een drugslab aan de Enschedese Vlierstraat. Tweede helft oktober deed de politie er een inval. In een schuurtje achter het pand werden vele kilo's drugs gevonden. De bewoner werd aangehouden. Een familielid en een vriend daarvan zouden vele kilo's van die drugs over de grens naar Duitsland hebben gesmokkeld. Tegen alle drie dient maandag een eerste voorbereidende rechtszitting. 
"Het is maar zeer de vraag of er sprake was van een drugslab", zegt advocaat Tuma. "Er is dan misschien wel drugs gevonden, maar ik zie in het dossier weinig tot niets over apparatuur, grondstoffen, etcetera. En omdat er in mijn optiek ook geen bewijs is van een moordcomplot, zal ik ook gaan vragen om mijn cliënt op vrije voeten te stellen."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.