PVV

PVV Overijssel vraagt spoeddebat aan in Provinciale Staten over drama Lithium Werks

Erik Veltmeijer van PVV Overijssel
Erik Veltmeijer van PVV Overijssel © RTV Oost
De PVV-Statenfractie in Overijssel heeft een spoeddebat aangevraagd over het drama met Lithium Werks. De provincie verstrekte een lening van 7,5 miljoen aan ontwikkelingsmaatschappij Oost.NL voor een vestiging van het internationale bedrijf dat accu's zou produceren op de Technology Base op vliegveld Twente in Enschede. Lithium Werks is afgehaakt na een onverwacht vertrek van directeur Koolen.
Voor een spoeddebat heeft de PVV wel de steun nodig van andere fracties in de Provinciale Staten. De Statenfracties van de CDA, VVD, D66, 50Plus, SP, ChristenUnie en PvdD zouden de steun voor het spoeddebat al hebben toegezegd. GroenLinks, PvdA en SGP hebben nog niet gereageerd.
De PVV wil van Gedeputeerde Staten weten of het businessplan van Lithium Werks wel voldoende onderbouwd is geweest. En hoe het kan dat bij de provincie Overijssel de indruk werd gewekt dat alles in kannen en kruiken was. Ook wil de PVV duidelijk hebben wat de rol van Oost.NL en gedeputeerde Van Hijum was in het proces rondom het verstrekken van een lening aan een bedrijf dat niet naar Twente komt. 

Luchtfietserij

PVV-fractievoorzitter Erik Veltmeijer heeft sterk het vermoeden dat er sprake is van "luchtfietserij" met betrekking tot de voorgenomen vestiging van Lithium Werks in Enschede en dat gedeputeerde Van Hijum daarin is meegegaan. De provincie is vervolgens onder tijdsdruk van het proces akkoord gegaan met een lening van 7,5 miljoen euro, aldus Veltmeijer.
"Tijdens het werkbezoek vorige maand aan Lithium Werks in Hengelo kreeg ik al een slecht gevoel en ben daar eerder vertrokken. We kregen door dat er helemaal geen plannen waren. Directeur Kees Koolen straalde in alles uit dat hij twijfels had over de haalbaarheid van een Enschedese internationale vestiging van Lithium Werks."

Belastinggeld verspild

De PVV constateert nu dat er enorm veel 'belastinggeld' is verspild op basis van een wazig en niet onderbouwd verhaal. Veltmeijer wijst Gedeputeerde Staten er nog eens fijntjes op dat er niet voor niets vorig jaar een extra debat is aangevraagd met als doel een pas op de plaats te maken met betrekking tot het investeringsvoorstel voor Lithium Werks. Zestien Statenleden stemde toen tegen het voorstel en vroegen twee maanden te wachten met het nemen van een beslissing. Dat werd door de andere Statenleden niet gesteund. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.