nieuws

Bijzonder: met metaaldetector gevonden object blijkt prehistorisch bijltje

"Ik ben zo blij!", roept Ronnie Poel uit Balkbrug. Zijn vermoeden werd gisteren bevestigd door archeologen. Het object dat hij vond met behulp van zijn metaaldetector blijkt inderdaad een bijltje te zijn uit de prehistorie. Uit de bronstijd, om precies te zijn. Archeologen spreken van een 'bijzondere vondst'.
Archeoloog Liesbeth Teunissen is zeker van haar zaak: het gevonden object is inderdaad een bijltje afkomstig uit de bronstijd. Hoe oud het precies is, is niet te zeggen. "Maar hij is zeker wel 3500 jaar oud", meent Liesbeth Teunissen, archeoloog bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. 

Historische sensatie

Afgelopen vrijdag werd het bijltje grondig onderzocht in Amersfoort, bij archeologisch instituut Archis. Teunissen spreekt van een bijzondere vondst. "Het is historische sensatie. Als je zoiets kan aanraken, van zolang geleden.. Dat is echt heel tof", vervolgt Teunissen. 
Met behulp van een röntgenapparaat werd de samenstelling van het bijltje bepaald, waardoor er met absolute zekerheid gezegd kan worden dat dit bijltje uit de bronstijd komt.
Naast dat het bijltje een hoog historisch sensatiegehalte heeft, is het voor archeologen ook een heel interessante vondst. Om het bijltje in de juiste tijd de plaatsen, gaan onderzoekers opzoek naar het verhaal dat bij het bijltje hoort. 

Vragen, vragen, vragen

Want er zijn nog heel wat vragen die beantwoord moeten worden. "Van wie was het bijltje? Waar komt het vandaan? Is het geruild, en zo ja, waartegen? Dat zijn allemaal vragen die zo in me opkomen. Dát zijn interessante dingen."
Wat zonder twijfel gezegd kan worden over het bijltje, is dat de eigenaars het goed gebruikt hebben. "Dit soort bijltjes zijn dagelijks gebruikt door mensen uit de bronstijd. Bomen kappen, dingen bewerken. Je kon er van alles mee doen", zegt Teunissen. 

Wat je vindt, mag je houden?

Er is geen waarde toegekend aan het bijltje en het voorwerp gaat gewoon weer met Poel mee naar huis, en krijgt daar een prominente plek in huis. "Het is een pronkstuk. Hij komt bij de schoorsteen te staan."
Bij dit soort vondsten is het zo geregeld dat de vinder voor de helft eigenaar is van het gevonden stuk. De eigenaar van het land waarop iemand een voorwerp heeft gevonden is voor de andere helft de rechtmatige eigenaar. Eén ding weet Poel zeker: "Ik ga het niet verkopen. Absoluut niet!"

Maar wáár?

Wie denkt of hoopt dat Poel de plek van de vondst gaat delen, komt bedrogen uit. Hij vertelt ons niet waar hij het bijltje heeft gevonden en kiest hier bewust voor.
"Ik wil niet hebben dat mensen lucht krijgen van de plek. Dan zou het land van de betreffende boer binnenkort volstaan met mensen die aan het zoeken zijn," vertelt Poel. Wat hij wél kan vertellen, is dat hij het bijltje binnen de grenzen van gemeente Ommen heeft gevonden. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.