nieuws

Ondernemer Koolen: 'Accucampus Twente op termijn alsnog mogelijk'

Geen duizenden banen en geen miljardeninvesteringen voor Twente. Accuproducent Lithium Werks heeft de plannen afgeblazen om op het voormalige vliegveld Twente een grote onderzoekscampus te bouwen. Maar ondernemer Kees Koolen ziet op de lange termijn toch nog kansen voor een 'accucampus' in Twente.
"Ik denk dat het een goed idee is, en moet gebeuren", zegt Koolen in een interview in Overijssel Vandaag. "Op korte termijn niet, maar ik zie geen reden om te zeggen dat het niet doorgaat."

Buitenkansje voor Twente

Koolen studeerde aan de Universiteit Twente en werd groot met de website Booking.com, waar hij flink in investeerde en waarvan hij een tijdlang bestuursvoorzitter was. Vorig jaar fuseerde zijn Hengelose bedrijf Super B, producent van lithiumaccu's, met Lithium Werks, een bedrijf dat hij mede oprichtte. 
Lithium Werks had grootse plannen voor een lithiumbatterijenfabriek in China en een onderzoekscampus op het voormalige vliegveld Twente. Het zou duizenden banen voor de regio opleveren. "Een buitenkansje", noemde Victor van der Chijs, bestuursvoorzitter van de Universiteit Twente (UT), de plannen. Lithium Werks zou bij de onderzoekscampus gaan samenwerken met de UT. 

Te weinig investeringen

Maar de plannen gaan niet door. Koolen maakte vrijdag bekend uit Lithium Werks te stappen en verder te gaan met zijn eigen bedrijf. Lithium Werks haalde te weinig investeringen binnen. Buitenlandse investeerders stonden in de rij bij Lithium Werks, zegt Koolen, maar Nederlandse investeerders lieten het afweten.
Het bedrijf kreeg nog een lening van 7,5 miljoen euro van participatiemaatschappij Oost NL. "De hoop was dat andere Nederlandse investeerders zouden volgen", zegt Koolen. "We hebben veel gesprekken gehad in Nederland. De meeste zeiden 'fantastisch plan maar nu even niet, we kijken later wel'."

'Buitenlanders wilden hoofdkantoor in hun land'

Dat terwijl investeerders uit onder meer China, de VS en het Midden-Oosten maar al te graag wilden investeren. "Dat ging om echte bedragen, honderden miljoenen. Maar ze zeiden ook 'waarom zou ik als Amerikaan of Chinees in jullie bedrijf heel veel geld stoppen en dat allemaal in Nederland investeren? Dan moet je het hoofdkantoor ook in ons land zetten'. Als ik zei 'nee', dan zeiden ze 'dan komt er ook geen geld jullie kant op'."

'Lening gewoon terugbetaald'

In de toekomst verwacht Koolen dus alsnog iets zoals de lithium batterij-onderzoekscampus op te kunnen zetten in Twente. Ook de Twentse gemeenten gaan er vanuit dat er toch een grote accuproducent komt in Enschede.
Maar voorlopig kijken het bedrijf van Koolen en Lithium Werks niet naar deze regio. En dat heeft gevolgen voor de Oost NL-lening. Hiervoor was namelijk goedkeuring van de provincie nodig, en voorwaarde bij dit soort leningen is dat het bedrijf in de regio gevestigd is. Mario Prins van Oost NL: "Als Lithium Werks geen binding meer heeft met Twente, dan vind ik dat de vordering van 7,5 miljoen terugbetaald moet worden." 
Volgens Koolen is er niks aan de hand als Lithium Werks de gemaakte afspraken volgt. "Lithium Werks moet de leningen gewoon terugbetalen volgens afspraak."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.