Twee verdachten moordplan Satudarah Enschede voortvluchtig

Twee verdachten die volgens justitie betrokken zijn bij het beramen van een moordaanslag op Satudarah en bij een drugspand in Enschede, zijn voortvluchtig. Dat werd vanochtend duidelijk bij een voorbereidende rechtszitting.

Het gaat om twee Turkse mannen, waarvan er één wordt gezien als initiatiefnemer van het moordplan en de kingpin van een criminele groepering. Hij zou zelfs in Duitsland al zware wapens en granaten hebben besteld, die uiteindelijk niet zijn geleverd. De twee mannen staan internationaal gesignaleerd.

Grillroom

Voor betrokkenheid bij bovenstaande zaken zijn vandaag de eerste rechtszittingen geweest tegen drie verdachten. Eén van hen, een Enschedeër, had adressen bij zich van plekken waar leden van Satudarah in Enschede vaak kwamen. Een grillroom was één van de plekken waar een moordaanslag was gepland. Zelf zegt hij dat briefje met adressen niet geschreven te hebben. Er komt een handschrift-vergelijkend onderzoek.

Drugssmokkel

De Enschedeër  wordt er samen met twee anderen ook verdacht van betrokkenheid bij een drugspand aan de Vlierstraat in Enschede. Het huis staat op naam van zijn oom. Er lagen kilo's drugs opgeslagen, zoals speed, xtc, lsd en heroïne. Hij heeft samen met een medeverdachte ook 17 kilo speed en xtc gesmokkeld naar Duitsland, zegt het OM. De medeverdachte, een man uit Almelo, is volgens de kingpin 'maar een soldaat'. Hij zou hand- en spandiensten hebben verricht voor 2250 euro.

Satudarah

Omdat het drugspand in oktober werd ontdekt door de politie, werd gedacht dat het was afgetipt door Satudarah. Dat onthulde RTV Oost gisteren. "De Satudarah-leden moesten daar voor boeten", zegt het OM.

Maar het was niet Satudarah die het drugspand had verlinkt, ,maar de politie die meelas met versleutelde berichten op Ironchat. In totaal las de politie mee met meer dan 250.000 berichten tussen criminelen. Toen bleek dat er een moordaanslag dreigde op Satudarah maakte de politie het meelezen bekend. Een daadwerkelijke liquidatie werd daarmee verijdeld. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: