Hoofdverdachte Enschedese ‘kwartetmoord’ ontkent

De hoofdverdachte in de Enschedese zogenoemde ‘kwartetmoord’ ontkent in alle toonaarden. De 57-jarige Hengeloër wordt samen met zijn twee zonen van 32 en 30 jaar door justitie verantwoordelijk gehouden voor de viervoudige liquidatie. Ondanks een hele waslijst aan bewijzen ontkent de vader dat hij betrokken is bij een van de meest spraakmakende zaken uit de de Nederlandse misdaadgeschiedenis.

door Tom Meerbeek en Jan Colijn


Dat laat zijn advocaat Jeroen Michels weten tegenover RTV Oost.

Bij de ‘kwartetmoord’ werden afgelopen november vier mannen in een Enschedese growshop geliquideerd. Al kort na het misdrijf konden de vader en zijn twee zonen worden aangehouden.

Afpersing autohandelaar
De politie kwam de vader en zonen op het spoor omdat ze eerder betrokken zouden zijn bij de afpersing van een Hengelose autohandelaar. Om dit slachtoffer onder druk te zetten, werd er geschoten. De kogels uit dit vuurwapen matchten met de kogels, waarmee de slachtoffers van de ‘kwartetmoord’ werden gedood.


Paramilitaire achtergrond
De 57-jarige vader en zijn 32-jarige zoon moesten zich in een eerder stadium voor de rechter verantwoorden voor de exploitatie van een hennepkwekerij in hun vorige woonplaats Nijverdal. De vader werd uiteindelijk vrijgesproken, de zoon kreeg een werkstraf van 200 uur.

De vader had een paramilitaire achtergrond. In zijn vaderland Servië maakte hij namelijk deel uit van een speciale politie-eenheid. De 32-jarige zoon zou hebben gediend in het gevreesde Vreemdelingenlegioen.


'Hoofd in guillotine'

Michels erkent dat justitie over heel wat bewijzen tegen zijn cliënt beschikt: “Als je puur daarnaar kijkt, zou je kunnen zeggen dat zijn hoofd al in de guillotine zit. Maar dat neemt niet weg dat hij ontkent.”


Contact ouders
Ook de jongste zoon, die werd aangehouden in zijn appartement in Nijverdal, wordt ervan verdacht dat hij betrokken was bij de ‘kwartetmoord’. Deze jongste zoon was destijds niet in beeld voor het runnen van de wietplantage.


Volgens advocaat Jeroen Michels, raadsman van de vader, had deze jongste zoon niet vaak contact met zijn ouders. “In het verleden liep hij daar de deur plat, maar nadat hij een vriendin kreeg, kwam hij er minder vaak. Voor justitie wordt het nog een hele klus om exact uit te zoeken wie van de verdachten wat heeft gedaan. En of er dan sprake is van medeplegen of medeplichtigheid." Juridisch gezien is medeplichtig minder zwaar en er staat een minder hoge straf op dan op het zogenoemde medeplegen.

Michels wil verder niet op de zaak ingaan omdat tegen de verdachten zogeheten beperkingen zijn opgelegd, wat inhoudt dat hun raadsman geen inhoudelijke mededelingen mag doen.


Vrouw blijft alleen achter
De echtgenote van de 57-jarige Hengeloër en moeder van de twee verdachte zonen, woont intussen in haar eentje in het appartement. Terwijl haar drie hondjes onophoudelijk blaffen, laat ze op de galerij weten dat ze niets wil zeggen: “U moet bij mijn advocaat zijn.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Enschede Viervoudige moord Enschede Nieuws
Deel dit artikel: