nieuws

MS-patiënte Esmiralda uit Zwolle protesteert vandaag bij Tweede Kamer voor vergoeding 'loopmedicijn'

MS-patiënte Esmiralda uit Zwolle protesteert voor vergoeding 'loopmedicijn'
MS-patiënte Esmiralda uit Zwolle protesteert voor vergoeding 'loopmedicijn' © RTV Oost
De Zwolse MS-patiënte Esmiralda Steen vindt het onbegrijpelijk dat het MS-medicijn Fampyra uit het basispakket van de zorgverzekering is gehaald. Daarom voert de Zwolse vanmiddag actie bij de Tweede Kamer, om de medicatie terug in het basispakket te krijgen. Zo'n tweeduizend MS-patiënten gebruiken het medicijn om niet aan rolstoel of scootmobiel gebonden te zijn.
Tot 1 april 2018 zat het medicijn bij wijze van proef in het basispakket van de zorgverzekering, maar minister Bruins heeft die periode niet verlengd. Volgens hem zou het nut van Fampyra onvoldoende zijn aangetoond. Een verkeerde conclusie, vinden de Fampyragebruikers. Het middel, ook wel 'loopmedicijn' genoemd, zou volgens hen wél werken. 

'Heel veel geld'

Omdat de kosten van zo'n 130 euro per vier weken voor de meeste patiënten veel te gortig zijn, is er een petitie gestart. Inmiddels hebben ruim 41.000 Nederlanders die getekend. De petitie met de handtekeningen wordt vanmiddag aan de Tweede Kamerleden overhandigd.
"Als je chronisch ziek bent en van een uitkering moet leven, is 130 euro per maand heel veel geld", legt Esmiralda uit. "Als ik dat medicijn niet krijg, ben ik veel minder zelfredzaam en heb ik veel meer thuiszorg nodig. Dat is veel duurder, maar wordt vreemd genoeg wél door de zorgverzekeraar vergoed."

Politieke agenda

Om het zogeheten burgerinitiatief voor vergoeding van het medicijn in Den Haag op de politieke agenda te krijgen, waren er tenmiste 40.000 handtekeningen nodig. De Tweede Kamer is door het aantal vergaarde krabbels nu verplicht het onderwerp te bespreken.
De vergoeding van Fampyra zal dus in ieder geval een agendapunt zijn. Wat er verder zal gebeuren, is voor Esmiralda een groot vraagteken.  "We verwachten niets meer, maar we hopen op een goede uitkomst."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.